'Konijn uit supermarkt is vaak een kooikonijn'

De konijnen uit de supermarkt die volgende week op de kersttafels liggen, zijn vaak kooikonijnen, diertjes met te weinig ruimte, pijn aan de pootjes en veel ziektes. 

Een op de vijf à zes konijnen overlijdt nog voor de slachtleeftijd van tien weken. Daarvoor waarschuwt Wakker Dier zaterdag.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het bij twaalf supermarktketens om kooikonijnen, zonder dat dit op de verpakking staat. Nederland telt zo'n zeventig commerciële konijnenhouderijen die gezamenlijk ruim 320.000 konijnen houden. Slechts één hiervan voldoet aan het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming, aldus Wakker Dier.

De meeste Nederlandse konijnen worden geëxporteerd, terwijl in onze supermarkten voornamelijk konijnenvlees ligt uit kooien in Frankrijk, Hongarije en zelfs uit China. Volgens Wakker Dier leven vrijwel alle geïmporteerde konijnen op draadgaas in traditionele kooien met net iets meer ruimte dan een A4'tje per konijn. ''Ze kunnen niet huppelen, niet rechtop zitten en niet uitgestrekt liggen. De konijnen lijden aan gewrichtspijnen en het draadgaas veroorzaakt pijn aan hun pootjes'', stelt de belangenclub.

Wakker Dier vraagt consumenten ''met klem om vanuit de kerstgedachte'' geen konijn te eten. ''Laat je niet leiden door de folder van de supermarkt, maar denk aan de dieren deze kerst.''

Lees meer over:

Tips

Tips
Publicist Saskia Maarse: 'Nederlandse bedrijven kunnen wat leren van andere culturen.'

De werkdag van

De werkdag van
Leon Joanknecht van FilmFabriek: 'We zijn bezig de geschiedenis in beeld te brengen.'

In de praktijk

In de praktijk
Het Zeeuwse bedrijf Oceanwide Expeditions investeert 50 miljoen in een nieuw schip voor poolreizen.
Tip de redactie