Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst

Winkeliers rekenen deze kerstperiode op een recordomzet. Detailhandel Nederland schat dat consumenten bij elkaar 815 miljoen euro aan kerstinkopen uitgeven.

Voor kerst vorig jaar ging de brancheorganisatie nog uit van een extra omzet van 800 miljoen euro. Toen ging het om een bedrag dat vergelijkbaar was met het jaar ervoor.

Het herstel van de economie zet door en dat is ook in de winkelstraten merkbaar, zeggen de winkeliers. De consument is in doorsnee positiever gestemd en daarmee neemt volgens de branche ook de koopbereidheid toe.

Er wordt onder andere meer geld uitgegeven aan cadeautjes, aan het kerstdiner en aan nieuwe outfits die speciaal voor kerst worden aangeschaft. Een nieuwe trend dit jaar is het buiten barbecueën met kerst, in de tuin rond de vuurkorf met een glaasje glühwein. Winkeliers signaleren dat steeds meer Nederlanders dat willen gaan doen.

Om in te spelen op alle kerstshoppers hanteren veel winkels komende dagen ook weer ruimere openingstijden. Naast extra koopzondagen, zijn er volgens Detailhandel Nederland in veel steden de dinsdag en woensdag voor kerst extra koopavonden om de verwachte drukte te kunnen verwerken. Op kerstavond moeten winkels om 19:00 uur gesloten zijn.

Lees meer over:

Tips

Tips
Publicist Saskia Maarse: 'Nederlandse bedrijven kunnen wat leren van andere culturen.'

De werkdag van

De werkdag van
Leon Joanknecht van FilmFabriek: 'We zijn bezig de geschiedenis in beeld te brengen.'

In de praktijk

In de praktijk
Het Zeeuwse bedrijf Oceanwide Expeditions investeert 50 miljoen in een nieuw schip voor poolreizen.
Tip de redactie