'Banken moeten verandering meer laten zien'

Banken moeten de veranderingen die zij doorvoeren beter voor het voetlicht brengen. Dat stelt de nieuwe, onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken.

"Instellingen moeten niet alleen zeggen dat ze het belangrijk vinden om aan de samenleving uit te leggen op welke wijze er wordt gewerkt aan verbetering van hun bedrijfsvoering, ze moeten die uitleg ook daadwerkelijk geven", staat in een rapport dat maandag is aangeboden aan bankenkoepel NVB.

De commissie is ingesteld om te kijken of bankpersoneel zich wel houdt aan de afgesproken gedragsregels in de sector. Dit is pas de eerste rapportage.

Volgens de commissie moet zowel het jaarverslag als de website van een bank informatie bevatten over de naleving van de code. Tien kleinere banken hebben over 2014 geen jaarverslag gepubliceerd. 

"Instellingen moeten niet alleen zeggen dat ze het belangrijk vinden om aan de samenleving uit te leggen op welke wijze er wordt gewerkt aan verbetering van hun bedrijfsvoering, ze moeten die uitleg ook daadwerkelijk geven", aldus de commissie. 

Uit onderzoek van de commissie blijkt dat banken de oude Code Banken uit 2010 inmiddels "bijna volledig" naleven. Controleren hoe de banken het doen met de nieuwe code die dit jaar is ingegaan, kan de commissie pas volgend jaar.

Lees meer over:

Tips

Tips
Hoogleraar Vareska van de Vrande over samenwerking en innovatie: 'Het wordt steeds lastiger om baanbrekende innovaties als bedrijf alleen te bereiken.'

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie