Haven Rotterdam komt met startupprogramma

De Rotterdamse haven lanceert donderdag een innovatieprogramma voor startups, een zogenoemde accelerator, onder de naam Portxl.

Een primeur, volgens het bedrijf, aangezien nooit eerder een dergelijk programma is gelanceerd dat zich specifiek op de haven richt.

In samenwerking met bedrijven en instellingen als EY, Van Oord, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rabobank en Boskalis gaat het Havenbedrijf Rotterdam "havengerelateerde startups" in drie maanden klaarstomen. 

Portxl is op zoek naar startups in de sectoren transport en logistiek, energie, chemie en raffinage en de maritieme branche. Zij kunnen zich tot inschrijven tot februari 2016.

"Met Portxl versterken we het innovatieve klimaat in onze haven en kunnen we haven startups scouten. Wij willen de slimste en meest innovatieve haven ter wereld zijn",  zegt financieel directeur Paul Smits van Havenbedrijf Rotterdam.

Het programma gaat van start in maart 2016. Gedurende honderd dagen worden tien geselecteerde startups gecoacht om hun bedrijf van de grond te krijgen. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van een netwerk van meer dan honderdvijftig mentoren en ruim tweehonderd investeerders. 

Ook in de Amsterdamse haven kunnen startups vanaf het najaar 2015 terecht voor een accelerator. Dit programma, met de naam Prodock, richt zich echter op bedrijven die overlast kunnen geven en daarom aangewezen zijn op een industrieterrein. Het havenbedrijf Amsterdam denkt daarbij onder meer aan startups op het gebied van duurzame technologie. 

Lees meer over:
Tip de redactie