Grote bedrijven 'aanmerkelijk' optimistischer dan kleine ondernemers

Grotere bedrijven in het mkb en jonge ondernemingen zijn "aanmerkelijk optimistischer" dan kleine ondernemers en zzp'ers. 

Dat blijkt donderdag uit de ondernemersindex van ING, een halfjaarlijks onderzoek onder ongeveer 1.200 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Dit komt doordat grotere ondernemingen vaak minder hard geraakt zijn door de crisis. Zij profiteren bovendien eerder van het economisch herstel omdat ze vaker internationaal actief zijn.

Jonge ondernemers zijn optimistischer dan hun oudere collega’s omdat zij vaker actief zijn in sectoren die er beter voor staan, zoals ICT, industrie en bouw.

Werkgelegenheid

Ook over de werkgelegenheid zijn kleinere bedrijven minder positief. 8 procent van de ondernemers met minder dan tien werknemers verwacht de  komende twaalf maanden meer banen te creëren, tegenover 36 procent van de ondernemers in het middenbedrijf. Gemiddeld denkt één op de tien het komende jaar meer mensen in dienst te nemen.

Vier op de tien ondernemers verwachten de komende twaalf maanden een hogere omzetgroei te boeken. Een derde is van plan het komende jaar de prijzen of tarieven op te schroeven. Dit geldt vooral voor bedrijven in de bouw, detailhandel in de voedingssector, horeca en transport. Onder zzp'ers wil een kwart zijn tarieven verhogen.

De ondernemersindex, een graadmeter voor de financiële resultaten en verwachtingen binnen het mkb, komt in oktober uit op 114 punten, drie punten hoger dan in bij de vorige meting in april. Voor ondernemers met bedrijven met meer dan twintig werknemers komt de index uit op 130.

Lees meer over:
Tip de redactie