Branche hekelt chaos rondom energielabels voor nieuwbouw

Bouwbedrijven en ontwikkelaars zouden kopers van een nieuwbouwwoning vaak geen energielabel kunnen verstrekken. Dat komt doordat het internetprogramma voor het aanvragen van een label niet goed werkt.

Dat stellen de vier brancheorganisaties Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw dinsdag.

Volgens de verenigingen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de procedure hiervoor nog niet op orde. Het internetprogramma voor het aanvragen van energielabels voor nieuwbouwwoningen zou kinderziekten en ontwerpfouten bevatten.

"Ondanks herhaalde aanmaningen vanuit de bouw en kritische vragen vanuit de Tweede Kamer is het nog steeds niet mogelijk om bij oplevering een energielabel voor een nieuwbouwwoning te verkrijgen", aldus Bouwend Nederland. Voorzitter Maxime Verhagen spreekt van een "absolute chaos" en zegt dat de bouwsector hierdoor schade lijdt.

Brief

Afgelopen lente stuurden de verenigingen al een brief over de kwestie aan minister Stef Blok voor Wonen. Maar de situatie zou sindsdien niet verbeterd zijn. Ondertussen riskeren bouwbedrijven boetes van de Inspectie voor de Leefomgeving.

De organisaties willen dat Blok de verplichting van een definitief energielabel voor nieuwbouwwoningen tijdelijk opschort, totdat de procedure goed werkt.

Gekkigheid

"Wij zijn van mening dat de gekkigheid nu lang genoeg heeft geduurd en willen dat de minister niets meer belooft maar nu handelt en de verplichting opschort tot hij orde op zaken heeft gesteld", aldus Verhagen.

Bouwend Nederland benadrukt dat het verstrekken van een energielabel voor nieuwbouwwoningen "een puur administratieve" op Europese regels gebaseerde aangelegenheid is, omdat alle nieuwbouwwoningen in Nederland ruimschoots aan het A-label zouden voldoen.

Lees meer over:
Tip de redactie