Hollandse paprika gaat naar China

Nederlandse paprika's gaan volgend jaar naar China.

Staatssecretaris Sharon Dijksma  van Economische Zaken tekent maandag een overeenkomst met de Chinese overheid waardoor er vanaf 2016 een keur aan Hollandse snoep-, punt- en gewone paprika's in de Chinese supermarkten moet liggen.

In 2014 opende China al de grens voor de Nederlandse peren, waarvan inmiddels 1 miljoen kilo naar China is geëxporteerd.

Nu de paprika volgt is dat volgens Dijksma een welkom alternatief voor Rusland dat de grenzen sloot voor groenten en fruit uit Europa.

Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de paprikahandel met China zich de komende jaren kan ontwikkelen: van een paar miljoen euro in de eerste jaren tot enkele tientallen miljoenen euro's op de langere termijn.

Nederland is een van de eerste landen die paprika's aan China gaat leveren. "China is de grootste paprikaproducent ter wereld en een agrarische grootmacht. Maar de vraag naar hoogwaardige en veilige producten stijgt en dan kijkt ook China naar Nederland met z'n innovatieve en duurzame kassen", aldus Dijksma. 

Nederlandse exporteurs gebruiken de komende periode om een netwerk van afnemers op te bouwen in het land.

Lees meer over:
Tip de redactie