V&D doet werknemers nieuw loonvoorstel

V&D is bereid de voorgenomen salarisverlaging voor het personeel te versoberen, maar dan moeten er ook mensen worden ontslagen. 

Dat is het laatste voorstel dat de warenhuisketen aan de bonden heeft gedaan. De bonden lieten dinsdag evenwel weten niet meer met het bedrijf te willen praten over de loonmaatregelen. Volgens hen komt het alternatief ''onderaan de streep'' toch op hetzelfde neer.

Het nieuwe voorstel van V&D houdt in dat de lonen dit jaar 2 procent worden teruggeschroefd en volgend jaar nog eens 2 procent omlaaggaan. Eerder was nog sprake van een loonmatiging van bij elkaar 6 procent.

''Om in totaal 10 miljoen structurele loonkostenvermindering te realiseren is het hierbij echter wel noodzakelijk aanvullende maatregelen te nemen die de werkgelegenheid zullen treffen'', schrijft V&D in een brief aan zijn personeel.

Over hoeveel banen er dan zouden moeten verdwijnen laat de keten zich niet uit. In het plan wordt ook bespaard op onder meer de regeling voor seniorenuren.

Hoger beroep

Maar voor de bonden heeft verder praten voorlopig toch geen zin. V&D zet het eerder aangekondigde hoger beroep tegen het recente kort geding met de bonden namelijk door. ''Stel dat V&D het hoger beroep zou winnen, dan gaan ze het oude plan doorvoeren'', zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. Vorige maand verbood de rechter V&D nog eenzijdig een korting door te voeren op de lonen van de medewerkers.

De datum waarop de beroepszaak plaatsvindt, staat nog niet vast. Suijker rekent erop dat de zaak in mei of juni voor zal komen.

Sociaal plan

De partijen blijven wel in gesprek over het sociaal plan voor vijftig medewerkers die ontslagen worden op het servicecentrum op het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam. Bij deze onderhandelingen wordt dinsdagavond al een doorbraak verwacht.

V&D is ook nog altijd in geschil met enkele verhuurders over de huurverlaging die de keten heeft doorgevoerd. Er lopen al twee rechtszaken. En deze week kwam aan het licht dat Komen Vastgoed uit Heerhugowaard, eigenaar van het V&D-pand in Den Helder, probeert faillissement aan te vragen voor de keten, in de hoop zo nog achterstallige huur terug te kunnen vorderen. V&D vindt dat ''teleurstellend'', maar rekent op een goede afloop.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D

Lees meer over:
V&D
Tip de redactie