Bonden en V&D komen niet nader tot elkaar

De vakbonden en V&D zijn afgelopen dagen niet nader tot elkaar gekomen in hun geschil over de loonsverlaging die het winkelbedrijf heeft doorgevoerd.

Dat betekent dat het kort geding tussen beide op maandag vooralsnog doorgaat. ''Er is wel contact geweest met V&D, maar niet inhoudelijk over het geschil'', zei FNV-bestuurder Niels Suijker vrijdag.

V&D wil volgens hem ''formeel'' graag met de bonden in gesprek, maar de keten is niet bereid om het loonoffer en andere eenzijdig aangepaste arbeidsvoorwaarden in te trekken. Suijker noemt dat ''geen serieuze uitnodiging tot overleg''.

Garantie

FNV en CNV willen alleen met V&D om de tafel te gaan, wanneer het concern ook garanties en zekerheden geeft aan het personeel. V&D leek afgelopen weken op omvallen te staan. Dit kon maandag op de valreep worden voorkomen dankzij een akkoord met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital.

Het warenhuisketen vraagt een loonoffer van bijna 6 procent aan al zijn werknemers, een eenzijdige actie die volgens arbeidsrechtspecialistenjuridisch weinig kans maakt. De bonden wilden toegeven aan een loonsverlaging van 2 procent, maar daar moet wel wat werkzekerheid tegenover staan. 

Valentijnsactie

In de aanloop naar de rechtszitting van maandag houdt FNV zaterdagmiddag nog een kleine 'Valentijnsactie' bij het V&D-warenhuis in Arnhem. Een delegatie van de bond zal een petitie overhandigen aan de directie van V&D. In dit document, dat door bijna 1500 medewerkers is ondertekend, wordt de keten gevraagd 'hart voor het personeel' te hebben en van de verslechteringen voor de werknemers af te zien.

V&D liet vrijdag schriftelijk weten nog steeds open te staan voor ,,overleg met de vakbonden om de noodzakelijke loonkostenbesparing te realiseren''.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D | Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit | 'Online niet het grootste probleem voor winkelketens' | Video: Terug in de tijd van V&D

Lees meer over:
V&D
Tip de redactie