'Een ongelukkig jaar voor valentijnsbloemen'

Dat Valentijnsdag dit jaar niet alleen op een zaterdag valt maar ook nog eens samenvalt met het begin van het carnaval, dempt de vraag naar bloemen. 

Dat verwacht brancheorganisatie van Nederlandse handelaren in bloemen en planten VGB.

Valentijnsdag op een doordeweekse dag is beter, legt een woordvoerder uit. ''Veel mannen kopen dan vaak op de feestdag zelf nog even na het werk een bloemetje voor hun geliefde. Daar komt bij dat mannen die gewend zijn aan het eind van de week een boeket voor hun vrouw mee te nemen, er nu heus geen twee kopen. En met carnaval gaat de aandacht meestal uit naar andere zaken.''

Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag en Moederdag zijn dagen waarvan de bloemenhandel zou willen dat er meer van waren. De omzetten laten dan steevast pieken zien.

In februari vorig jaar exporteerden de in VGB verenigde handelaren voor 380 miljoen euro aan rozen en andere bloemen, tegen 250 miljoen euro in januari. Het verschil is vrijwel geheel toe te schrijven aan Valentijnsdag, dat altijd op 14 februari wordt gevierd. De handel houdt er rekening mee dat de dag der geliefden dit jaar minder omzet oplevert.

Duitsland

Vooral omdat ook in Duitsland zaterdag het carnaval begint. Duitsland is ook wat bloemen betreft het belangrijkste handelsland van Nederland en bovendien in West-Europa samen met Frankrijk en Engeland het land waar Valentijnsdag het meeste wordt gevierd.

Bloemen- en plantenveiling FloraHolland draait in de week voor Valentijnsdag een omzet van circa 130 miljoen euro, tegen 80 miljoen euro in een normale week.

Zo'n 15 procent van de totale omzet betreft bloemen en planten die zijn bestemd voor de binnenlandse markt. Exacte cijfers over de totale binnenlandse omzet van bloemen en planten rond Valentijnsdag zijn niet voorhanden.

Lees meer over:
VGB
Tip de redactie