'Aantal faillissementen 20 procent lager in 2014'

Het aantal faillissementen in Nederland komt dit jaar naar verwachting uit op 7.600, een daling van 20 procent ten opzichte van de piek van ruim 9.400 die in 2013 werd bereikt.

Dat laat het ING Economisch Bureau dinsdag weten. In 2015 zal de daling zich "bescheiden" voorzetten, zo verwacht ING, "aangezien de economie wel verbetert, maar het herstel matig blijft".

De daling is het sterkst in de industrie en de bouw.  Ook de situatie in de detailhandel verbetert, dankzij de aantrekkende consumentenbestedingen.

Niet in alle sectoren daalt het aantal faillissementen. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn de verschillen groot. Zo is het aantal failliete ICT-bedrijven in die sector in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 50 procent gedaald, terwijl het aantal faillissementen in de beveiliging en onder financiële tussenpersonen nog altijd stijgt.

Opvallend is volgens het bureau dat tot en met het derde kwartaal meer managementholdings en financiële holdings op de fles zijn gegaan.

Dit kan deels verklaard worden doordat ondernemers door het zwakke economische klimaat zijn ontmoedigd en hun holdings mee ten onder laten gaan in het faillissement van de werkmaatschappij.

Dit moet u weten van faillissementen

Lees meer over:
Tip de redactie