Verlaging administratieve lasten goed voor banencreatie

Een verlaging van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven is goed voor de werkgelegenheid en de economische groei.

Dat meldt onderzoeksinstelling Panteia donderdag. Onderzocht is wat de economische gevolgen zijn van een vermindering van de administratieve lasten met 10 procent. Dit zou neerkomen op 1,3 miljard euro in 2009, het jaar dat als uitgangspunt is genomen.

Er zijn drie varianten van lastenvermindering onderzocht, namelijk vermindering van variabele arbeidskosten, vermindering van vaste arbeidskosten en minder uitbesteding door bedrijven.

"Al met al levert beleid gericht op vermindering van de administratieve lasten een bijdrage aan economische groei en banencreatie in de marktsector, ongeacht de vorm die dat beleid zou krijgen", aldus de onderzoekers.

In het rapport wordt wel opgemerkt dat het niet eenvoudig is beleid te ontwikkelen dat gericht is op vermindering van administratieve lasten, aangezien de overheid wel over voldoende informatie uit het bedrijfsleven moet kunnen beschikken. Vanwege de voordelen is zo’n beleid echter wel aantrekkelijk, zo concludeert Panteia. 

Lees meer over:
Tip de redactie