FrieslandCampina krijgt boete in China

De mededingingsautoriteit in China heeft zes bedrijven, waaronder FrieslandCampina uit Amersfoort, Nutrition en Danone, beboet voor in totaal 110 miljoen dollar (85 miljoen euro) voor het maken van verboden prijsafspraken.

Dat heeft de Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC) woensdag bekendgemaakt.

Voor FrieslandCampina bedraagt de boete omgerekend 5,9 miljoen euro. De andere drie bedrijven die werden beboet, zijn Mead Johnson, Abbott Laboratories en Biostime. Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Chinese autoriteiten onderzochten of met te hoge prijzen voor babyvoeding regels zijn geschonden.

Minimumprijzen

De melkpoederproducenten hebben volgens de autoriteit de prijzen opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen.

De prijzen van buitenlandse zuivel in China zijn fors gestegen sinds het schandaal in 2008 toen kinderen overleden door vervuilde Chinese melkpoeder. Volgens NDRC is er sprake van een stijging met zo'n 30 procent. Sinds het begin van de onderzoeken zijn de prijzen overigens flink afgenomen.

FrieslandCampina bekent schuld. ''Wij accepteren de boete. Volgens de autoriteit voldeden wij niet aan de wetgeving'', laat een woordvoerster van het zuivelconcern weten. De consumentenprijzen in China zijn volgens haar inmiddels met 5 procent verlaagd.

Tips

Tips
Te heet op de werkvloer? Koel af met deze tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie