Derde aanhouding na moord halfbroer Kim Jong-un

De politie in Maleisië heeft donderdag een derde aanhouding verricht in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het zou gaan om de vriend van een van de vrouwen die eerder werden opgepakt.

De derde verdachte komt uit Maleisië, meldt The Washington Post.

Eerder werden twee vrouwen aangehouden. Een van de vrouwen werd opgepakt op het vliegveld van Kuala Lumpur. Ze had een Vietnamees paspoort bij zich en was volgens de Maleisische politie alleen. Details over de aanhouding van de andere vrouw zijn niet bekendgemaakt. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Indonesië heeft donderdag bekendgemaakt dat een van de vrouwen de Indonesische nationaliteit bezit.

Volgens Zuid-Korea zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord op Kim Jong Nam en heeft Kim Jong-un daar zelf opdracht voor gegeven. De twee vrouwen zouden Noord-Koreaanse agenten zijn.

De Maleisische vice-premier Ahmad Zahid Hamidi maakte donderdagochtend bekend dat Noord-Korea heeft gevraagd om de repatriëring van het stoffelijk overschot van Kim. "Nadat alle politie- en medische onderzoeken zijn afgerond, zullen we overwegen het lichaam aan de familie te laten toekomen via de ambassade", zei hij.

Gezicht

De 46-jarige halfbroer werd maandag van achteren bij zijn gezicht vastgepakt toen hij stond te wachten op een vlucht naar Macau, waar hij naar verluidt woonde. Hij voelde zich daarna duizelig en zocht hulp. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben een sterk vermoeden dat hij is vergiftigd, mogelijk met injectienaalden.

De eerste verdachte die is aangehouden is te zien op beveiligingsbeelden, die door diverse media zijn verspreid. Dat bevestigt een bron binnen de Maleisische regering aan Reuters. Op de beelden draagt de vrouw een wit shirt met daarop de letters "LOL".

De Maleisische politie zegt nog steeds op zoek te zijn naar verdachten. Eerder werd ook een taxichauffeur gearresteerd in verband met de moord, zo meldden Britse media woensdag. Hij zou de vrouwen hebben opgepikt.

Lees meer over:
Tip de redactie