VN breidt sancties tegen Noord-Korea uit na kernproeven

De VN-Veiligheidsraad is het eens geworden over nog strengere strafmaatregelen tegen Noord-Korea. Het land heeft de VN-resoluties die het regime verbieden kernwapens te ontwikkelen herhaaldelijk geschonden door toch kernproeven uit te voeren.

De sancties die de Veiligheidsraad woensdag afkondigde volgen op de vijfde en tot nog toe zwaarste kernproef. Door de ondergrondse explosie in september schudde de grond tot in buurland China. De Amerikaanse geologische dienst registreerde een aardschok met een kracht van 5.3.

Tegen Noord-Korea waren al economische sancties en een wapenembargo van kracht. Daar komt nu een pakket bij. Zo mag het land geen koper, nikkel en zink meer exporteren en mag het land nog maar voor maximaal 400 miljoen dollar per jaar aan kolen uitvoeren.

Dat komt neer op een vermindering van 60 procent. Elf functionarissen worden toegevoegd aan een zwarte lijst van Noord-Koreanen.

Verdedigen

Zowel de vijf permanente leden China, VS, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië als alle tien de tijdelijke leden stemden in met het verzwaren van de sancties.

Noord-Korea heeft het nucleaire programma altijd verdedigd met het argument dat het land zichzelf moet kunnen verdedigen. Het leiderschap in Pyongyang voelt zich bedreigd door buurland Zuid-Korea, waarmee het formeel nog steeds in oorlog is, en de Verenigde Staten.

Lees meer over:
Tip de redactie