Eva Simons hekelt passiviteit jonge artiesten

Eva Simons vindt dat jonge artiesten veel ondernemender moeten zijn om hun doel te bereiken. De eigenzinnige Amsterdamse zangeres die het afgelopen seizoen jurylid bij Idols was, ziet genoeg talent maar niet genoeg doorzettingsvermogen.

Zelf scoorde ze wereldhits met onder meer Afrojack en will.i.am. "Mensen zeggen vaak dat ik geluk heb gehad maar ik zit er wel twintig uur per dag voor in de studio."

Bekijk hier het interview:Eva Simons (32) doet in 2004 mee aan Popstars The Rivals en wordt uitgekozen als één van de leden van de meidengroep Raffish. Na de hit Plaything valt Raffish al snel uit elkaar. In 2009 breekt ze solo door met de single Silly Boy. Een jaar later wordt het met Afrojack gemaakte Take Over Control een internationale hit.

This Is Love met will.i.am haalt de eerste plaats in Engeland, ook Policeman en Bludfire doen het goed. In 2016 is ze voor het eerst jurylid in Idols. Ze neemt geen blad voor de mond en dat valt niet bij alle kijkers goed.

Amerikaans succes

Over haar eigen succes zegt Simons: "Het is bizar wat ik heb meegemaakt en met wie ik heb gewerkt. Maar ik werk er heel hard voor en slaap heel weinig. Ik heb muziek maken ook gewoon nodig. Met Take Over Control hadden we destijds geluk:, zegt ze. 

"Vanaf dat nummer werd vocal house opeens mainstream, we stonden nummer 1 in de Amerikaanse dance charts. Duizenden dj’s voor en na ons lukte het niet. Dat heeft deuren geopend en die probeer ik open te houden."

Slechte begeleiding

Mede door haar ervaringen met Popstars The Rivals wilde Simons wel jurylid bij Idols worden. "Raffish werd destijds slecht begeleid, ik wilde ze daarmee helpen. Je kunt heel snel bekend worden maar dan begint het pas. Als het programma is afgelopen, moet je er gewoon net zo hard voor werken als onbekende muzikanten. Maar jij hebt al van het succes geproefd, dan is het vaak moeilijk om weer een stap terug te doen. Ondanks al die volgers op Instagram en Twitter word je waarschijnlijk nog steeds afgewezen bij grote labels. Het blijft lastig."

Of Simons nog een keer in de jury van Idols zou plaatsnemen, weet ze niet. “Ik was vergeten dat je te maken hebt met nog drie andere meningen. Die van mij geldt niet altijd. Mensen die ik heel goed vond, hebben het programma niet eens gehaald."

Hard werken

De zangeres weet wel waar het aan schort bij veel jong talent. "Je moet tegenwoordig als muzikant ook ondernemer zijn. Je moet er hard voor werken anders red je het niet. Ik zie veel afwachtende mensen die twee tracks hebben uitgebracht en teleurgesteld zijn dat de radio ze niet draait. Ja dat gebeurt nou eenmaal, maak er nog maar twintig dan."

Lees meer over:
Tip de redactie