Gepubliceerd: 
Laatste update: 
11 december 2013 16:35
11 december 2013 19:37

Spotify nu ook mobiel gratis te gebruiken

Ook via de mobiele apps van Spotify wordt het mogelijk om gratis muziek te luisteren. 

Foto:  Bloomberg

Dat maakt Spotify-CEO Daniel Ek woensdag bekend in New York.

Tot nu toe moest er nog tien euro per maand betaald worden voor Spotify's mobiele muziekdienst. Er was al een gratis variant voor op laptops en desktops, waar de gebruikers reclames krijgen voorgeschoteld. Diezelfde dienst wordt vanaf vandaag ook beschikbaar gemaakt voor tablets.

Op smartphones kunnen gebruikers binnenkort gratis muziek uit hun playlists beluisteren, in willekeurige volgorde. Er kan dus uit elke playlist worden gekozen, maar de liedjes zullen in 'shuffle mode' worden afgespeeld, weliswaar onderbroken door advertenties. 

Op dit moment heeft Spotify ruim 24 miljoen gebruikers, waarvan er 6 miljoen betalen voor de streamingdienst. De platenmaatschappijen, die voor een deel eigenaar zijn van Spotify, willen het aantal Spotify-gebruikers die hun gratis abonnement verruilen voor een betaald abonnement vergroten.

Led Zeppelin

Daarnaast zal de muziekdienst ook de discografie van Led Zeppelin in zijn catalogus opnemen. De rockband weigerde tot nu toe altijd zijn nummers beschikbaar te maken voor streamingdiensten. 

Spotify maakt wel vaker grote aankondigingen in combinatie met een deal met een grote artiest. Vorig jaar voegde het Metallica toe aan de catalogus, toen het ook verbeterde muzieksuggesties introduceerde. 

Lees hoeveel Spotify aan artiesten uitkeert

Door: NU.nl/Thomas Moerman

Eerdere berichten

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview

Jett Rebel

Zanger Jett Rebel ziet parallellen tussen het leven van een muzikant en dat van een superheld. "Op het podium kan ik mezelf een alter ego aanmeten", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Gerard Joling

In de videoclip bij de single Ik Proost Met Jou van Gerard Joling speelt een homoseksueel stel de hoofdrol. De zanger is naar eigen zeggen niet bang voor de reacties erop.

Lees het interview

Jethro Tull

De Schotse zanger en fluitist Ian Anderson heeft besloten definitief een punt achter zijn band Jethro Tull te zetten, om de aandacht te vestigen op zijn solocarrière.

Lees verder