Gepubliceerd: 
Laatste update: 
23 mei 2013 13:32
23 mei 2013 15:23

Paul McCartney wil vrijlating Pussy Riot-leden

Paul McCartney pleit voor de vrijlating van de twee in Rusland gedetineerde leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot.

Foto:  Wenn

 Bekijk video

In brieven aan de rechterlijke instanties in Rusland dringt de ex-Beatle erop aan dat Maria Alechina en NadezjdaTolokonnikova worden vrijgelaten.

''Het is mijn persoonlijke overtuiging dat verdere opsluiting van Maria schadelijk is voor haar en voor de situatie in zijn geheel, die natuurlijk door velen mensen wordt gevolgd", aldus de 70-jarige McCartney. Hij had vorig jaar al een oproep gedaan de bandleden vrij te spreken.

McCartney zei zijn verzoek te doen 'in de geest van de vriendschap' met zijn 'vele Russische kennissen'. "Zij geloven, net als ik, dat mensen - alle mensen - met mededogen en zachtmoedigheid behandeld dienen te worden", aldus McCartney.

Regels overtreden

Een rechter in de Russische stad Berezniki oordeelde donderdag dat de 24-jarige Aljochina niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Volgens de rechter heeft Aljochina de gevangenisregels overtreden. Zo zou ze haar bed niet hebben opgemaakt en tijdens het eten brieven hebben geschreven.

Hongerstaking

Maria Alechina liet woensdag weten in hongerstaking te gaan. Zij mocht van de rechter niet persoonlijk aanwezig zijn bij de zitting waarop haar verzoek tot vervroegde vrijlating zou worden behandeld.

Uit protest daartegen besloot Alechina tot een hongerstaking en gaf zij haar advocaat opdracht de zitting te boycotten.

Alechina en Tolokonnikova en in eerste instantie ook mede-bandlid Jekaterina Samoetsevitsj werden verleden jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld.

Protestlied

Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen.

Twee leden van Pussy Riot zitten in een kamp een straf van 2 jaar uit. De vrouwen verstoorden in februari 2012 een kerkdienst in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou. Ze zongen een protestlied waarin ze de maagd Maria vroegen om Poetin af te zetten.

Door: Novum

Eerdere berichten

Bunny Wailer

Reggae-artiestBunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog altijd een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt, vertelt hij aan NU.nl.

Lees het interview

Facebook

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook.

Lees meer

Garrix & Aoki

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in zijn slaapkamer een track gemaakt met zijn Amerikaanse collega Steve Aoki. Dat bevestigen de twee aan NU.nl.

Lees het interview

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld

Epica

De symfonische metalband Epica besloot op het album The Quantum Enigma het roer om te gooien. "Het was verfrissend om uit onze vertrouwde comfortzone te stappen", vertelt de band aan NU.nl.

Lees het interview