Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 april 2013 00:01
25 april 2013 13:03

Carice van Houten mist bezieling in Paradiso

Carice van Houten staat woensdagavond in Paradiso, een zaal waar menig artiest jaren voor moet knokken. Helaas staan de zenuwen van de zangeres een echt succes in de weg.

ANP

Van Houten lijkt met name tijdens de eerste nummers ontzettend onder de indruk van de zaal waar ze zelf ongetwijfeld ook meerdere shows gezien heeft. Hoewel de voorverkoop niet in alle steden even hard ging, verkocht ze de hoofdstedelijke poptempel wel met gemak uit. Het publiek omarmt de zangeres ook meteen.

Hoewel de beginfase enigszins rommelig verloopt en het begin van Time, dat vroeg in de set gespeeld wordt, een paar keer in de soep loopt, eet de uitverkochte zaal uit haar hand. En dat terwijl ze met See You On The Ice slechts een enkel album op zak heeft.

Toch lijkt een aantal mensen vooral in Paradiso te staan omdat ze de 'actrice Carice' leuk vinden en naderhand kunnen verkondigen 'erbij geweest te zijn'. Vervolgens staan ze ongegeneerd met de rug naar het podium toe. Gelukkig heeft het merendeel van de zaal wel aandacht voor het concert zelf. Eerlijk is eerlijk: erg spannend wordt het niet.

Genieten

Het lijkt alsof Van Houten door alle zenuwen vergeet daadwerkelijk van het optreden te genieten. Misschien komt het doordat een aantal liedjes door andere muzikanten geschreven zijn, maar enige vorm van bezieling is het grootste deel van de show ver te zoeken. Single Emily zorgt in al zijn frivoliteit wel voor een hoogtepunt.

Ook You.Me.Bed.Now lijkt met diens explosiviteit voor een mooi moment te zorgen, maar helaas verdwijnt de zang van Van Houten halverwege het nummer, waardoor er uiteindelijk maar weinig van overblijft. Jammer, aangezien het een van de weinige liedjes is waarin de zangeres zich echt dreigt te laten gaan.

Wetenschappelijk

Toch doet Van Houten in principe niet heel veel fout: haar zang is namelijk loepzuiver. Helaas lijkt ze de liedjes op een bijna wetenschappelijke manier te benaderen, waardoor er weinig tot geen ruimte overblijft voor emotie. Nummers als Alive (Empire Of The Sun-cover) en Siren Of The Sea eindigen zo een beetje tussen de wal en het schip.

Zelfs van de grapjes, die soms bijna letterlijk hetzelfde zijn als tijdens de eerste shows, spat de nervositeit af. Desalniettemin lacht Paradiso hartelijk met Van Houten mee. De zaal ziet haar natuurlijk graag zo: een internationale superster die typisch Hollands 'zo lekker gewoon gebleven is'.

Koningslied

En dus wordt er smakelijk gegrinnikt om een stukje over de taalfouten in het Koningslied, terwijl het einde van het optreden welke waarvan je hoopte wie ooit zou komen, steeds langer uitgesteld wordt.

Al zit het beste deel van de show, met onder meer een The Waterboys-cover, wel aan het einde. Van Houten heeft haar outfit tegen het einde  inmiddels ingewisseld voor een discopakje, al vraagt het gros van de nummers daar bepaald niet om.

Geforceerd

Desalniettemin lijkt de nieuwe outfit wel voor een iets minder geforceerde aanpak te zorgen, die Van Houten veel beter staat dan het moeilijke begin. "I don’t give a flying fuck", zegt Van Houten tegen het einde van de set, refererend aan de mensen die zeuren over haar muziek.

Als ze met die houding het podium opgestapt was, had de show waarschijnlijk een stuk beter uitgepakt. Carice van Houten kan absoluut goed zingen en hopelijk is dit nog maar het prille begin. Hier valt namelijk nog veel meer uit te halen.

Door: NU.nl/Harm Groustra

Eerdere berichten

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

Opstandigheid

De Britse zangeres Charli XCX zegt dat de opstandigheid die Miley Cyrus in de media laat zien, vergelijkbaar is met die van punkmuziek in de jaren 70.

Lees verder

Kerst-cd

De formatie The Common Linnets heeft een liedje geschreven voor een Amerikaanse kerst-cd.

Lees verder

Awakenings

Het nieuwe Amerikaanse moederbedrijf van ID&T heeft nu ook de Nederlandse organisatie Monumental gekocht, waarvan technofeest Awakenings deel uitmaakt.

Lees verder

Oliver Heldens

De Nederlandse dj Oliver Heldens scoorde eerder dit jaar een Britse nummer 1-hit met een vocale versie van een van zijn tracks. "Dat werkt beter op de radio", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Concerttips

Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl zet de leukste en meest interessante op een rijtje.

Bekijk het overzicht