Gepubliceerd: 
Laatste update: 
20 april 2013 08:37
20 april 2013 17:25

Koningslied blijft hot item

Het vrijdag gepresenteerde officiële koningslied blijft het land bezighouden. Ook in de nachtelijke uren is de onlinepetitie tegen het koningslied massaal getekend.

Foto:  NU.nl/Alphons Nieuwenhuis

 Bekijk video

De teller stond zaterdag rond het middaguur op net boven de 30.000. De Facebook-pagina Sorry voor het Koningslied - ook geen fan van het nummer - was toen al bijna 60.000 keer 'geliked'.

Vrijdagmiddag hadden al enkele duizenden mensen hun handtekening gezet onder het initiatief van columniste Sylvia Witteman.

Het koningslied is in het land met tamelijk veel cynisme ontvangen. Componist John Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici.

Eigentijds

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vindt het Koningslied mooi en eigentijds. Dat zei hij in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Als lid van het Comité van Inhuldiging had Aboutaleb al eerder inzage in de tekst.

"Over smaak moet je geen debat hebben", zei de burgemeester. De gedachte was volgens hem om vooral gewone Nederlanders mee te laten schrijven aan de tekst. "Niet een klassieke musicus ergens drie hoog aan het werk zetten om er iets klassieks van te maken. Uiteindelijk is het geheel gecomponeerd tot dit."

Coldplay

Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt. Kritiek was er zowel op die tekst ('Schokkend', volgens Wim de Bie) als op de melodie en op de clip. Bovendien vonden twitteraars het nummer verdacht veel lijken op Paradise van Coldplay.

Bekende en onbekende Nederlanders twitteren zich ook zaterdag nog een slag in de rondte. Inmiddels circuleren al heel wat parodieën en zijn er al enkele alternatieve composities in de maak, onder andere van twee Utrechtse studenten en van een groepje rond schrijver Daan Windhorst en Thijs van Otterloo, de zoon van arrangeur Rogier.

Alle berichten over de troonswisseling in ons nieuwsdossier

Door: ANP/Novum

Eerdere berichten

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

Opstandigheid

De Britse zangeres Charli XCX zegt dat de opstandigheid die Miley Cyrus in de media laat zien, vergelijkbaar is met die van punkmuziek in de jaren 70.

Lees verder

Kerst-cd

De formatie The Common Linnets heeft een liedje geschreven voor een Amerikaanse kerst-cd.

Lees verder

Awakenings

Het nieuwe Amerikaanse moederbedrijf van ID&T heeft nu ook de Nederlandse organisatie Monumental gekocht, waarvan technofeest Awakenings deel uitmaakt.

Lees verder

Oliver Heldens

De Nederlandse dj Oliver Heldens scoorde eerder dit jaar een Britse nummer 1-hit met een vocale versie van een van zijn tracks. "Dat werkt beter op de radio", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Concerttips

Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl zet de leukste en meest interessante op een rijtje.

Bekijk het overzicht