Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 april 2013 09:07
19 april 2013 15:47

Koningslied officieel gepresenteerd

Het Koningslied staat online. Op de website hetofficielekoningslied.nl kunnen liefhebbers alvast oefenen met de tekst.

Foto:  ANP

 Bekijk video

'Daar sta je dan, Je zag dit moment al zo vaak in je dromen', begint Marco Borsato het nummer. Zijn vaste componist John Ewbank maakte de muziek van het lied.

Het volk kon dromen aandragen ter inspiratie voor de tekst, die uiteindelijk door Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Deckers en Jack Poels is geschreven.

In totaal vijftig artiesten leverden een vocale bijdrage aan het nummer voor de nieuwe koning, op muziek van het Metropole Orkest en Carel Kraayenhof. Maandag gaat de bijbehorende clip in première.

​Beluister het officiële Koningslied:

Het Koningslied heeft binnen enkele uren de eerste plek van de Nederlandse iTunes-hitlijst bereikt. Zowel een woordvoerder van het Nationaal Comité Inhuldiging als van platenmaatschappij Universal laat weten blij te zijn met de koppositie.

Ahoy

Tientallen artiesten voeren het Koningslied onder begeleiding van het Metropole Orkest op de dag van de troonswisseling uit in Ahoy.

De beelden uit Rotterdam worden live getoond aan het kersverse koningspaar in Amsterdam. Het Koningslied wordt afgesloten met 'Ik zal strijden als een leeuw tot het jou aan niets ontbreekt. Ik hou je veilig, zo lang als ik leef.'

Kritiek

Via Twitter liet een groot aantal mensen weten bepaald niet onder de indruk te zijn van het nummer voor Willem-Alexander. Marco Borsato maakt zich daar niet druk om."Als kok kun je nooit naar alle monden koken zoals je nooit een muziekstuk kan creëren dat door iedereen mooi gevonden wordt", laat hij weten. "Het Koningslied is bedoeld voor iedereen die het koningshuis een warm hart toedraagt."

Borsato vindt het mooi dat er veel plannen zijn voor de dag van de troonswisseling en juicht alle initiatieven die bijdragen aan het 'oranjegevoel' toe. "Wij, 45 artiesten en muzikanten, hebben samen met John Ewbank een positieve bijdrage willen leveren aan deze dag en naar mijn mening zijn we daar bijzonder goed in geslaagd."

Mark Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie: "Het koningslied staat nu al op nummer 1 in Itunes. En de klant heeft altijd gelijk."

Vaak leuk

Ali B. vertelt tegen Vrouwonline dat hij niet bang is voor de mening van Nederland. "Sowieso sta ik in het leven van: dit is wat ik doe, wat ik te bieden heb en je vindt het leuk of niet. En dan heb ik het geluk dat mensen het vaak leuk vinden. Je moet gewoon ergens voor staan."

Alles over de troonswisseling

Door: BuzzE/Novum/NU.nl

Eerdere berichten

Gorillaz

Zanger Damon Albarn zegt dat hij onder andere overweegt om een nieuw album van Gorillaz te gaan maken.

Lees verder

Mr. Probz

Mr. Probz kon zich vroeger enorm opwinden om negatieve reacties op zijn muziek, maar legt die tegenwoordig naast zich neer.

Lees het interview

Clean Bandit

Clean Bandit en Jess Glynne lanceerden maandag de nieuwe videoclip van Real Love.

Bekijk video

Afrojack

Na een succesvolle show in de HMH afgelopen jaar staat Afrojack dit Amsterdam Dance Event in de veel grotere Ziggo Dome. Daar zorgt hij voor een feest waar Nederland trots op kan zijn.

Lees de recensie

Martin Garrix

De jonge Nederlandse dj Martin Garrix wil in 2015 minder optreden na twee stormachtige jaren. Dat zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview