Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 december 2012 01:40
18 december 2012 09:38

'Muse levert op de valreep rockshow van het jaar'

AMSTERDAM - Even dreigde de gebroken voet van zanger Matthew Bellamy roet in het eten te gooien, maar Muse bestijgt de Ziggo Dome alsnog in volle glorie en zorgt op de valreep voor de rockshow van het jaar.

NU.nl/Paul Barendregt

Dat de Ziggo Dome eigenlijk al een maatje te klein is voor Muse bleek al tijdens de voorverkoop, maar tijdens het optreden zelf wordt dit alleen nog maar duidelijker. Met name de oudere nummers worden tot en met de achterste rij van de gloednieuwe concertzaal meegebruld.

Hoewel het overweldigende intro met dubstepnummer Unsustainable nog enigszins twijfelachtig ontvangen wordt, heeft Muse het publiek in Amsterdam tijdens opvolger Supremacy, eveneens van het dit jaar verschenen album The 2nd Law, al volledig in de zak - om het daar vervolgens een kleine twee uur te houden.

Focus

De focus ligt voornamelijk op dat meest recente album van de band, maar uiteraard ontbreken klassiekers als Supermassive Black Hole en Knights Of Cydonia niet vanavond. Het publiek lijkt er sowieso niet om te malen, want de tent wordt van begin tot eind volledig afgebroken.

Van de nieuwe nummers springen met name Madness, Animals en eerder genoemde Supremacy er bovenuit. Explorers zorgt voor een klein dipje in een anderzijds sublieme show, maar dankzij de sneltreinvaart die Muse er op nahoudt, blijft de schade binnen de perken. Verder valt er gewoon weinig op de show af te dingen.

Bescheiden

Het geluid is dan ook uitstekend, al had het volume van Bellamy’s zang soms iets luider gemogen. Zelfs Christopher Wolstenholme, die op het stonerachtige Liquid State de leadzang voor zijn rekening neemt, zorgt voor een bescheiden hoogtepunt. "Ik was doodsbang toen ik voor het eerst even frontman was", vertelde hij voor de show tegen NU.nl.

Maar inmiddels lijkt er van zenuwen geen enkele sprake meer. Met zijn lichtgevende basgitaar is hij ook tijdens andere momenten het stralende middelpunt. Bovenal is Muse vanavond een totaalpakket. Het showelement is zeker aan het begin enigszins beperkt, maar het schouwspel ontpopt zich beetje bij beetje tot een adembenemend geheel.

Indrukwekkender

Een omgekeerde piramide boven het podium slokt de band tegen het einde van de show op, terwijl de visuals die erop verschijnen met de seconde indrukwekkender worden. Toch had Muse zich ook zonder enige opsmuk prima gered in de Ziggo Dome.

Plug In Baby en Starlight zijn op zichzelf al met gemak het beste dat dit jaar op een podium ten gehore werd gebracht. De uitzinnigheid van het publiek overtreft vooralsnog ieder ander Ziggo Dome-concert. Muse levert op de valreep de rockshow van 2012 en doet reikhalzend uitkijken naar de show in de Amsterdam Arena volgend jaar.

Door: NU.nl/Harm Groustra

Eerdere berichten

Afrojack

Na een succesvolle show in de HMH afgelopen jaar staat Afrojack dit Amsterdam Dance Event in de veel grotere Ziggo Dome. Daar zorgt hij voor een feest waar Nederland trots op kan zijn.

Lees de recensie

Martin Garrix

De jonge Nederlandse dj Martin Garrix wil in 2015 minder optreden na twee stormachtige jaren. Dat zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Hardwell

De Bredase dj Hardwell is van mening dat goede dj's gedreven worden door fanatisme. Dat vertelt de nummer 1-dj van de wereld aan NU.nl.

Lees het interview

Huub van der Lubbe

Huub van der Lubbe van De Dijk vindt het niet nodig dat fans precies begrijpen waar liedjes over gaan. "Het geeft ruimte aan anderen om er zelf een invulling aan te geven", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview