Prince en Stevie Wonder fan van Lianne La Havas

AMSTERDAM - Zangeres Lianne La Havas vond al bewonderaars in Bon Iver, Gary Barlow en Willy Mason, maar ze mag nu ook Prince en Stevie Wonder tot fans rekenen.

"Het is een zeer innemende man", zegt ze tegen NU.nl over Prince.

De nog maar 22-jarige La Havas is in Groot-Brittannië reeds een sensatie met haar positief ontvangen debuutalbum Is Your Love Big Enough?, terwijl ze in Nederland al indruk maakte op Eurosonic en North Sea Jazz.

Op haar telefoon prijkt een foto van zichzelf en haar band met Stevie Wonder, die een optreden van haar bezocht in de VS.

"Ik heb een paar maanden geleden ook Prince ontmoet”, glundert La Havas. "Het was zo surrealistisch. Een vriend van hem beval hem mijn muziek aan. Voor ik het wist, hing ik met Prince aan de telefoon. Hij zei dat hij een fan was. Ik kon het eerst niet geloven dat het daadwerkelijk Prince was, maar hij was het echt."

"Hij heeft me uitgenodigd om hem te ontmoeten in Paisley Park (het studiocomplex van Prince in Minneapolis, red.). Dat was in maart, na afloop van een concert. Het was zo geweldig om hem te ontmoeten. Het was erg inspirerend met hem te praten en we hebben samen gitaar gespeeld in zijn studio.”

Anders

Lianne La Havas wilde als klein meisje al iets met muziek doen en speelde met het idee om te auditeren bij de talentenjacht Idols, maar ze was te jong. "Het is goed dat het niet kon toen ik het wilde, anders had mijn leven er misschien heel anders uitgezien", zegt ze er jaren later over.

"Die shows zijn prima als je alleen wilt zingen, maar ik wilde ook eigen nummers schrijven." La Havas zegt dat haar platenmaatschappij haar veel vrijheid geeft hierin. "Ik mag me gelukkig prijzen dat ik met mensen werk die me steunen in het ontwikkelen van mijn eigen stijl, in plaats van te zeggen wat ik moet doen."

Toeval

Een belangrijk aandeel in het geluid van de liedjes van Lianne La Havas is haar elektrische gitaar, een Silvertone-model uit 1964 van de fabrikant Danelectro. Ze kocht hem in een gitaarwinkel in New York. "Die gitaar kwam bij toeval bij mij uit", zegt ze over het snaarinstrument.

"Het voelde letterlijk alsof ik mezelf gevonden had", vervolgt ze. "Alsof ik mijn eigen geluid gevonden had. Het was de eerste keer dat ik geld gespaard had om een gitaar te kopen. Aanvankelijk leken de glimmende Gretch-gitaren heel aanlokkelijk, tot ik dit instrument uitprobeerde. Ik heb er anderhalf uur op zitten spelen in de winkel."

Emoties

De Britse zangeres ziet het instrument als een emotionele uitlaatklep. "Liedjes schrijven helpt me te praten over mijn emoties, terwijl muziek zelf me simpelweg gelukkig maakt", licht ze toe. "Ik probeer eerlijk te zijn en muziek te maken die voor mijn gevoel goed klinkt."

Met haar debuutplaat onder de arm ziet Lianne La Havas de toekomst positief tegemoet. "Ik ben pas 22 en ik heb al iets meegemaakt, maar ik heb het gevoel dat ik nog veel meer mee ga maken, dat als stimulans dient voor de liedjes die ik in de toekomst ga schrijven."

Lianne La Havas staat op 17 augustus op Lowlands, Biddinghuizen.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie