Uitgegeven: 
Laatste update: 
27 juni 2012 02:42
27 juni 2012 08:22

Pearl Jam hartstochtelijk in Ziggo Dome

AMSTERDAM - Dat grote rockbands niet alleen maar een verplichte speellijst met hits afwerken bewees Pearl Jam dinsdagavond in de Ziggo Dome.

NU.nl/Wil Delissen

Eddie Vedder en consorten deden op ontspannen wijze waar ze zin in hadden en dat pakte goed uit.

Als een van de best verkopende rockacts sinds de jaren negentig heeft Pearl Jam weinig meer te bewijzen. Met een dot aan klassiekers op zak vult de grungeband uit Seattle al jaren achtereen grote zalen, of er nu nieuw materiaal wordt uitgebracht of niet.

Het laatste wapenfeit Backspacer dateert alweer uit 2009 en vorig jaar werd het twintigjarige jubileum nog opgeluisterd met de release van een documentaire die wereldwijd in bioscopen was te zien. Deze zomer doet de band een handvol festivals en concertzalen in Europa aan, waarvan tweemaal het fonkelnieuwe Amsterdamse Ziggo Dome.

Zomerzon

Na de tournee afgelopen week in Engeland te hebben afgetrapt, trok de band naar Amsterdam waar het een paar dagen vrijaf had. Frontman Eddie Vedder zong eerder deze week nog twee nummers mee tijdens het concert van Tom Petty and The Heartbreakers en vermaakte zich met zijn kroost in de doorbrekende zomerzon.

Desondanks was de ontspannen voorbereiding geen voorbode voor een lome vakantieshow. Met name Vedder wil rocken en de band komt dan ook furieus uit de startblokken met bevlogen uitvoeringen van Corduroy en Why Go.

Touwtjes

Nadat er even wat gas terug wordt genomen, met een fraaie uitvoering van Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town als hoogtepunt, besluit de zanger de touwtjes definitief in handen te nemen. Want Vedder wil maar één ding vanavond: het gaspedaal diep intrappen.

Terwijl de rode wijn op het podium rijkelijk vloeit, laat hij zijn bandmaten meermaals in allerijl weten toch voor een andere invulling van de speellijst te willen kiezen. De met nieuwe gitaren bewapende roadies worden gesommeerd de snaarinstrumenten nog even vast te houden.

Interactie

Het is de opmaat naar een show waarin de band zich in hoog tempo door persoonlijke favorieten, vergeten albumpareltjes en zijn grootste hits heen werkt. Voor veel interactie met het publiek is weinig tijd; de band wil doorspelen en doet dat op geconcentreerde wijze.

Misschien komt het juist door de overdaad aan uptempowerk dat de momenten waarop het publiek even adem kan halen de mooiste van de avond vormen. De uitvoeringen van Nothingman en Indifference doen de toeschouwers sidderen en, obligaat of niet, Just Breathe en Black worden hartstochtelijk door de band voorgedragen.

Pinkpop

Na een wat ingetogen begin zien we tegen het einde van het optreden zelfs een glimp van de Eddie Vedder van twintig jaar geleden: gevaarlijk balancerend op de rand van het podium alsof hij ieder moment, net zoals hij in 1992 op fameuze wijze op Pinkpop deed, als een wilde kat het publiek in kan springen.

De roerganger zelf lijkt zich gaandeweg steeds meer in zijn element te voelen, maar helaas voor de aanwezige fans heeft hij zijn oude streken inmiddels verleerd. Dat neemt niet weg dat hij zijn belofte om geschiedenis te schrijven met de eerste echte rock-‘n’-rollshow in Ziggo Dome ruimschoots inlost.

Door: NU.nl/Lennaert Rooijakkers
  • Deel

Eerdere berichten

Eerder

Clean Bandit

Clean Bandit en Jess Glynne lanceert vandaag de nieuwe videoclip van Real Love.

Bekijk video

Afrojack

Na een succesvolle show in de HMH afgelopen jaar staat Afrojack dit Amsterdam Dance Event in de veel grotere Ziggo Dome. Daar zorgt hij voor een feest waar Nederland trots op kan zijn.

Lees de recensie

Martin Garrix

De jonge Nederlandse dj Martin Garrix wil in 2015 minder optreden na twee stormachtige jaren. Dat zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Hardwell

De Bredase dj Hardwell is van mening dat goede dj's gedreven worden door fanatisme. Dat vertelt de nummer 1-dj van de wereld aan NU.nl.

Lees het interview

Huub van der Lubbe

Huub van der Lubbe van De Dijk vindt het niet nodig dat fans precies begrijpen waar liedjes over gaan. "Het geeft ruimte aan anderen om er zelf een invulling aan te geven", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview