Gitarist Andy Tielman (75) overleden

Laatste update:  11 november 2011 20:00 info

AMSTERDAM - Gitarist en zanger Andy Tielman van de Tielman Brothers is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat heeft zijn voormalige boekingskantoor vrijdag bevestigd. De broers waren vooral in de jaren '50 en '60 populair in Nederland.

Andy Tielman (1936) had maagkanker. In 2009 moest hij daarom een tournee door Nederland afzeggen.

De Tielman Brothers is een Nederlandse rockband met roots in Indonesië. De vier broertjes en hun zusje Jane vertolkten, met hun muzikale vader, al in de jaren veertig volksliedjes en traditionele dansen. Het gezin stapte eind jaren vijftig op de boot naar Nederland omdat vader Herman vond dat zijn kinderen in Holland een betere toekomst konden krijgen.

Stunts

De broers braken snel door, ook door de stunts die ze vaak op het podium deden, zoals interactie met het publiek en het vervaarlijk zwaaien met gitaren.

De Tielman Brothers veroverden Europa en brachten hun muziek (bijvoorbeeld de single Maria) ook uit in de Verenigde Staten. Andere hits zijn Little Lovely Lady en Little Bird.

Solocarrière

In de jaren '80 begon Andy Tielman een solocarrière, inclusief een tournee door Azië en Australië. Ook in de jaren '90 bleef hij optreden en cd's opnemen.

In mei 1998 vierde hij dat hij vijftig jaar in de showbusiness zat. Tielman werd koninklijk onderscheiden en bracht een autobiografie (That's My Life) uit.

Blokhuis

Volgens popmuziekkenner Leo Blokhuis heeft het wel even geduurd voordat Nederland zo kort na de Tweede Wereldoorlog klaar was voor de ''pioniers van de Nederlandse rock 'n' roll''.

''Ze hadden ook een vrij heftige podiumact. In Duitsland waren ze al snel dolenthousiast, maar hier in Nederland hadden de broers eerst weinig werk'', aldus Blokhuis.

''Het verhaal gaat dat Paul McCartney ze in Hamburg had gezien en geïnspireerd was geraakt door hun energieke optreden, hun manier van zingen. De Tielman Brothers, die naam moet absoluut met hoofdletters worden geschreven in de Nederlandse popgeschiedenis.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Paaspop 2014

Paaspop 2014

Op het meerdaagse Paaspop was er volop muzikaal vermaak voor een breed publiek, van de meezingers van Kaiser Chiefs tot de carnavalskrakers van André van Duin.

Verslag van zaterdag
Verslag van zondag

Kinderen Voor Kinderen

Met het jubileumalbum Waanzinnig Gedroomd neemt Kinderen Voor Kinderen voor de dertiende keer in 35 jaar tijd de eerste plek van de Nederlandse Album Top 100 in.

Lees verder

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview

Jett Rebel

Zanger Jett Rebel ziet parallellen tussen het leven van een muzikant en dat van een superheld. "Op het podium kan ik mezelf een alter ego aanmeten", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview