Gitarist Andy Tielman (75) overleden

Laatste update:  11 november 2011 20:00 info

AMSTERDAM - Gitarist en zanger Andy Tielman van de Tielman Brothers is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat heeft zijn voormalige boekingskantoor vrijdag bevestigd. De broers waren vooral in de jaren '50 en '60 populair in Nederland.

Andy Tielman (1936) had maagkanker. In 2009 moest hij daarom een tournee door Nederland afzeggen.

De Tielman Brothers is een Nederlandse rockband met roots in Indonesië. De vier broertjes en hun zusje Jane vertolkten, met hun muzikale vader, al in de jaren veertig volksliedjes en traditionele dansen. Het gezin stapte eind jaren vijftig op de boot naar Nederland omdat vader Herman vond dat zijn kinderen in Holland een betere toekomst konden krijgen.

Stunts

De broers braken snel door, ook door de stunts die ze vaak op het podium deden, zoals interactie met het publiek en het vervaarlijk zwaaien met gitaren.

De Tielman Brothers veroverden Europa en brachten hun muziek (bijvoorbeeld de single Maria) ook uit in de Verenigde Staten. Andere hits zijn Little Lovely Lady en Little Bird.

Solocarrière

In de jaren '80 begon Andy Tielman een solocarrière, inclusief een tournee door Azië en Australië. Ook in de jaren '90 bleef hij optreden en cd's opnemen.

In mei 1998 vierde hij dat hij vijftig jaar in de showbusiness zat. Tielman werd koninklijk onderscheiden en bracht een autobiografie (That's My Life) uit.

Blokhuis

Volgens popmuziekkenner Leo Blokhuis heeft het wel even geduurd voordat Nederland zo kort na de Tweede Wereldoorlog klaar was voor de ''pioniers van de Nederlandse rock 'n' roll''.

''Ze hadden ook een vrij heftige podiumact. In Duitsland waren ze al snel dolenthousiast, maar hier in Nederland hadden de broers eerst weinig werk'', aldus Blokhuis.

''Het verhaal gaat dat Paul McCartney ze in Hamburg had gezien en geïnspireerd was geraakt door hun energieke optreden, hun manier van zingen. De Tielman Brothers, die naam moet absoluut met hoofdletters worden geschreven in de Nederlandse popgeschiedenis.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Bunny Wailer

Reggae-artiestBunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog altijd een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt, vertelt hij aan NU.nl.

Lees het interview

Facebook

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook.

Lees meer

Garrix & Aoki

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in zijn slaapkamer een track gemaakt met zijn Amerikaanse collega Steve Aoki. Dat bevestigen de twee aan NU.nl.

Lees het interview

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld

Epica

De symfonische metalband Epica besloot op het album The Quantum Enigma het roer om te gooien. "Het was verfrissend om uit onze vertrouwde comfortzone te stappen", vertelt de band aan NU.nl.

Lees het interview