Gitarist Andy Tielman (75) overleden

Laatste update:  11 november 2011 20:00 info

AMSTERDAM - Gitarist en zanger Andy Tielman van de Tielman Brothers is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat heeft zijn voormalige boekingskantoor vrijdag bevestigd. De broers waren vooral in de jaren '50 en '60 populair in Nederland.

Andy Tielman (1936) had maagkanker. In 2009 moest hij daarom een tournee door Nederland afzeggen.

De Tielman Brothers is een Nederlandse rockband met roots in Indonesië. De vier broertjes en hun zusje Jane vertolkten, met hun muzikale vader, al in de jaren veertig volksliedjes en traditionele dansen. Het gezin stapte eind jaren vijftig op de boot naar Nederland omdat vader Herman vond dat zijn kinderen in Holland een betere toekomst konden krijgen.

Stunts

De broers braken snel door, ook door de stunts die ze vaak op het podium deden, zoals interactie met het publiek en het vervaarlijk zwaaien met gitaren.

De Tielman Brothers veroverden Europa en brachten hun muziek (bijvoorbeeld de single Maria) ook uit in de Verenigde Staten. Andere hits zijn Little Lovely Lady en Little Bird.

Solocarrière

In de jaren '80 begon Andy Tielman een solocarrière, inclusief een tournee door Azië en Australië. Ook in de jaren '90 bleef hij optreden en cd's opnemen.

In mei 1998 vierde hij dat hij vijftig jaar in de showbusiness zat. Tielman werd koninklijk onderscheiden en bracht een autobiografie (That's My Life) uit.

Blokhuis

Volgens popmuziekkenner Leo Blokhuis heeft het wel even geduurd voordat Nederland zo kort na de Tweede Wereldoorlog klaar was voor de ''pioniers van de Nederlandse rock 'n' roll''.

''Ze hadden ook een vrij heftige podiumact. In Duitsland waren ze al snel dolenthousiast, maar hier in Nederland hadden de broers eerst weinig werk'', aldus Blokhuis.

''Het verhaal gaat dat Paul McCartney ze in Hamburg had gezien en geïnspireerd was geraakt door hun energieke optreden, hun manier van zingen. De Tielman Brothers, die naam moet absoluut met hoofdletters worden geschreven in de Nederlandse popgeschiedenis.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Facebook

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook.

Lees meer

Paul de Munnik

Nog voor zijn jarenlange samenwerking met Thomas Acda definitief afgelopen is, heeft Paul de Munnik al een tour gepland staan. In Paradiso beleeft de show zijn vuurdoop.

Lees de recensie

Taylor Swift

De nieuwe single van Taylor Swift, Shake It Off, komt deze week op nummer 1 binnen in de Amerikaanse hitlijst.

Lees verder

Borriquito

De Spaanse rumbamuzikant en zanger Peret is op 79-jarige leeftijd aan longkanker overleden. Hij scoorde een wereldhit met Borriquito.

Lees verder

Lyrisch

Kate Bush bedankte haar fans voor hun warme en positieve reactie nadat ze voor het eerst in 35 jaar een concert gaf.

Lees meer