Bluesicoon Harry Muskee (70) overleden

Laatste update:  27 september 2011 09:47 info

ASSEN - Muzikant en blueszanger Harry Muskee is maandagavond op 70-jarige leeftijd overleden.

ANP

Dat heeft zijn manager en goede vriend Albert Haar maandagavond bekendgemaakt.

Muskee was vooral bekend als leadzanger van de bluesband Cuby and the Blizzards. Hij overleed in zijn woonplaats Rolde aan de gevolgen van kanker. Muskee (Assen, 1941) stond in jaren zestig aan de basis van Cuby and the Blizzards.

De band bracht, met zanger Harry, Nederland niet alleen de bluesmuziek. Maar iedereen wist ook ineens van het Drentse dorpje Grolloo, waar de muzikanten in Harry’s boerderij werkten en vaak ook woonden.

De groep haalde de Nederlandse Top 40 met onder meer Window of my Eyes, Another Day Another Road en het rauwe Appleknockers Flophouse. Ook de albums scoorden goed. De lp Groeten uit Grollo kreeg een bijna mythische status en groeide uit tot een verzamelobject.

Prijzen

Omdat hij decennialang de bluesmuziek (en de provincie Drenthe) op de kaart heeft gezet, ontving Muskee talloze prijzen, erkenningen, plaquettes en onderscheidingen. Het legendarische boerderijtje in Grolloo, de bakermat van de Nederlandse blues, is sinds kort ingericht als C+B Museum.

Inmiddels is er een online condoleanceregister voor Muskee geopend.

Losgemaakt

Volgens muziekjournalist Jan Douwe Kroeske heeft Muskee met Cuby 'iets losgemaakt in de Nederlandse popmuziek dat er tot die tijd niet was'. "Het was allemaal zo keurig, zo netjes", zegt Kroeske.

"Toen Cuby kwam, werd er een vies randje aan toegevoegd. Misschien was het maar schijn, ik ben als consument nèt van een generatie later. Maar Muskee en Cuby hebben de Nederlandse rock een ‘Pretty Things’-achtige kleuring gegeven."

"We noemen zijn muziek nu blues, maar Cuby was vuige rock", aldus Kroeske. "Je ziet op opnames ook een grote tegenstrijdigheid tussen de band en het keurige publiek. Het publiek was uit de late fifties, terwijl Cuby bestond uit kinderen van de Summer of Love."

"Harry was onstuimig, zette zich altijd af tegen de gevestigde orde. Dat speelde ook door in zijn muziek. Hij had altijd een attitude van ‘blijf van me af, ik zit op mijn eigen eilandje, daar kom ik alleen maar af als het mij bevalt’.’’

Bijzondere man

''Er is een heel bijzondere man uit de tijd gekomen", zegt muzikant Daniël Lohues. "Harry was een lieve man en een ontzettend goede zanger. De laatste tien jaar zijn we vrienden geworden. We komen allebei uit Drenthe, dan kom je elkaar wel eens tegen."

"We lagen elkaar goed. Op een gegeven moment vroeg hij of ik met hem een plaat wilde maken, Cats Lost. Daardoor hebben we elkaar nog beter leren kennen. Wat hij gedaan heeft in zijn leven is ongelooflijk en toch bleef hij bescheiden. Hij was een trotse plattelander."

"De laatste weken ben ik veel bij hem geweest. Zijn toestand ging heel snel achteruit. Over de details van zijn ziekte praatten we niet. We hebben veel over muziek gepraat en ik probeerde tot het laatst toe een glimlach bij hem op het gezicht te krijgen.''

Nieuw album

Muskee en Lohues waren bezig met een nieuwe cd van Muskee. ''We zouden de opvolger voor Cats Lost deze maand opnemen. Alle nummers zijn af", aldus Lohues. De cd zou de titel 'Dogs found' krijgen. Muskee schreef de teksten, die Lohues van muziek voorzag.

Lees tweets over het overlijden van Harry Muskee op NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu wordt woensdag 65, maar hij is nog lang niet uitgekeken op walsmuziek. "Ik wil nog steeds de hele wereld laten walsen", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Waylon

Vijf jaar geleden brak Waylon door als soulzanger, maar hij denkt dat een volgend soulalbum het einde van zijn carrière had betekend. Dat zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Sinéad O'Connor

Ruim 27 jaar na haar eerste hit in Nederland bewees Sinéad O’Connor in de Amsterdamse Melkweg eigenlijk geen begeleidingsband nodig te hebben.

Lees de recensie

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer