'Vertrouwen mkb-ondernemers niet gegroeid'

Mkb-ondernemers zijn niet optimistischer geworden over het ondernemersklimaat. Kleine bedrijven herstellen relatief langzaam, terwijl middelgrote ondernemingen iets meer profiteren van het economisch herstel.

"Ondanks dat alle seinen op groen staan voor economisch herstel, is het vertrouwen dit kwartaal niet verbeterd ten opzichte van eind 2015", stelt het economisch bureau van ING vrijdag.

De ondernemersindex van de bank komt in het eerste kwartaal uit op 114 punten. Dat is dezelfde stand als in het voorgaande kwartaal. Een getal boven de honderd wijst erop dat optimisten in de meerderheid zijn.

Voor het onderzoek zijn in totaal twaalfhonderd ondernemers door TNS Nipo gevraagd naar hun verwachtingen.

Omzet

Ongeveer de helft van de middelgrote bedrijven en bijna 40 procent van de kleine ondernemingen, verwacht de komende twaalf maanden een hogere omzet te draaien.

Ruim een derde van de middelgrote ondernemers voorspelt in de komende twaalf maanden personeel aan te nemen. Tegelijkertijd denkt maar een op de tien ondernemers in het kleinbedrijf dat hun personeelsbestand dit jaar zal groeien.

Terughoudend

Ondernemers met een klein bedrijf huren bij voorkeur uitzendkrachten of zzp'ers in. "Kleinere ondernemers zijn zeer terughoudend in het aannemen van vast of tijdelijk personeel."

Bij middelgrote bedrijven ligt dit heel anders. Bij deze bedrijven begint driekwart van de nieuwe werknemers op basis van een tijdelijk contract. De analisten denken dat dit komt doordat deze bedrijven meer moeite hebben met het vinden en vasthouden van geschikt personeel. Dit geldt voor een op de vijf ondernemers met een middelgroot bedrijf.

Sectoren

Uit de enquête blijkt dat sectoren zoals de horeca en detailhandel, die sterk afhankelijk zijn van binnenlandse consumentenbestedingen, nog altijd minder vertrouwen hebben dan meer internationale sectoren zoals de industrie en transport.

"De bouw vormt hierop een uitzondering. Het vertrouwen in deze sector is met name hoog dankzij een sterk herstel van de woningmarkt", aldus ING.

Lees meer over:

De werkdag van

De werkdag van
Remco Wilcke van Vandebron: 'Een vaste routine heb ik niet echt.'

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.
Tip de redactie