Rupert Murdoch koopt rechten eredivisie

AMSTERDAM - Het Amerikaanse bedrijf Fox International heeft een meerderheidsbelang van 51 procent genomen in Eredivisie Media en Marketing CV.

Dat heeft de organisatie van de eredivisieclubs woensdag officieel bevestigd. De achttien clubs, de KNVB en Endemol (de belanghebbenden) zeiden het voorstel van de firma van mediamagnaat Robert Murdoch unaniem te hebben aangenomen.

De deal, de grootste in de historie van het Nederlandse voetbal, is de afgelopen week in Londen gesloten en vervolgens in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van de eredivisieclubs.

Betrokkenen moesten vanwege de enorme omvang van de deal een geheimhoudingsdocument tekenen.

Zestig miljoen

Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen 60 miljoen euro. In de jaren daarna loopt dat bedrag op naar 80 en 100 miljoen euro per seizoen. De eredivisieclubs houden 49 procent van hun aandelen, de overige 51 procent komt in handen van Fox.

De zender wil de bedragen niet bevestigen. ''We hebben afgesproken om niet op financiële details in te gaan'', aldus een woordvoerder van Fox. Of er voor de komende tijd bedragen zijn gegarandeerd aan de clubs wilde Fox evenmin zeggen.

De woordvoerder benadrukte wel dat er geen plannen zijn het meerderheidsbelang van Fox op termijn te vergroten.

Andere sporten

Naar verwachting gaat de zender in Nederland ook andere sporten uitzenden. Het is niet duidelijk wat de overeenkomst betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt.

Murdoch kocht onder de naam Sky eerder dit jaar al de rechten van de Duitse Bundesliga.

Belangrijke stap

Alex Tielbeke, directeur Eredivisie Media & Marketing (EMM): ''Fox International Channels maakt deel uit van een internationaal gezelschap van bewezen, geslaagde sportzenders in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Azië en nu ook in Europa."

"Met de inzet van die kennis, expertise en het bijbehorende netwerk zetten we een belangrijke volgende stap in het succes en de groei van Eredivisie Live.''

NOS

De NOS wil de samenvattingen van wedstrijden in de eredivisie ook na dit seizoen graag blijven uitzenden. Dat zei directeur Jan de Jong in een radio-uitzending van zijn eigen organisatie.

''We hebben afgesproken met de Eredivisie CV om binnenkort om de tafel te gaan zitten."

''Onze inzet blijft de samenvattingen op zondagavond om 19.00 uur uit te zenden'', vervolgde De Jong. Helemaal optimistisch daarover was hij niet. ''Mijn angst is dat er meer moet worden betaald. De aanpak van het Amerikaanse bedrijf is ongetwijfeld minder op het open net. Dat drijft de prijs omhoog. De investeringen moeten worden terugverdiend.''

Het komende seizoen heeft de NOS in elk geval nog de rechten van de samenvattingen. Volgens Europese regels moeten de samenvattingen in ieder geval op een open net te zien zijn. Daaronder vallen ook zenders als RTL en SBS.

Kamervragen

SP-Kamerlid Jasper van Dijk maakt zich zorgen over de aankoop door Murdoch en wil kamervragen stellen over de deal. "Het risico is groot dat voetbal steeds meer achter de decoder verdwijnt en steeds minder op het open net te zien is", laat hij weten.

"Ik wil dat de regering in ieder geval garandeert dat samenvattingen op zondagavond 19.00 uur uitgezonden worden. Dat staat onder druk. Ook de Champions League moet niet achter de decoder verdwijnen."

Van Dijk krijgt bijval van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam: "Prachtig dat de clubs nu veel geld krijgen, maar de samenvattingen van de eredivisie moeten wel gewoon op zondag om 19.00 uur voor iedereen te zien blijven."

Goed nieuws

Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) is vooral blij dat de eredivisie een financiële injectie krijgt: "Dit is goed nieuws voor de sport, want het gaat om een groot bedrag voor de clubs. Voor de rest verandert er niks, want de live-uitzendingen werden al uitgezonden op een private zender."

Ook Van Miltenburg wijst wat betreft de samenvattingen op de mediawet: "In de mediawet staat dat het bij de publieke omroep thuishoort, daar ligt ook nog een contract voor een jaar. Het ligt er wel aan wat er voor betaald moet worden of dit zo moet blijven."

"Ik vind het moeilijk verkoopbaar om subsidiegeld uit te geven voor sportrechten, terwijl die voetballers enorm veel verdienen. Verder moeten omroepen zelf bepalen wat ze uitzenden. Wij zijn niet tegen de publieke omroep. Als ze een sportprogramma willen maken vinden we dat prima."

Lees meer over:

Recensies

Recensies
Lees alle recensies op het gebied van film, muziek, literatuur, theater en kunst.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

Televisietips

Televisietips
NU.nl en Veronica Magazine presenteren iedere week de leukste televisietips.