Vaker onveilige seks door alcohol

Laatste update:  23 september 2010 09:48 info

AMSTERDAM – Jongeren willen best veilig vrijen, maar niet als ze dronken zijn. Onveilige seks komt althans aanzienlijk vaker voor wanneer er ook alcohol in het spel is. Dat ontdekten Nieuw-Zeelandse onderzoekers na een studie onder 1000 jongeren.

Foto:  Thinkstock

De wetenschappers van de University of Otago letten gedurende de studie, die 15 jaar in beslag nam, vooral op wekelijkse alcoholinname en het oplopen van soa’s.

Hiertussen bleek een stevig verband te bestaan: hoe meer een jongere drinkt, hoe groter de kans dat de persoon in kwestie te maken krijgt met een seksueel overdraagbare aandoening. Een verschil dat bovendien aardig kan oplopen: een zware drinker loopt tot 80 procent meer kans op een soa.

Volgens Scoop, die donderdag over het onderzoek bericht, bleef het verband overeind wanneer rekening gehouden werd met tal van variabelen.

Remmingen

Hoofdonderzoeker Joe Boden zegt zich niet te verbazen over het feit dat jongeren hun remmingen eerder laten gaan wanneer zij gedronken hebben. Wel geeft hij aan teleurgesteld te zijn dat er op dergelijke momenten zo vaak onveilig gevreeën wordt. Te meer omdat dit, zegt Boden, de post-hiv generatie betreft.

"Dit zijn de mensen die zijn opgegroeid met aids en ze hebben veel voorlichting gehad over de risico’s van seks," aldus de psycholoog. "Maar gooi er wat drank in en er blijft niets over van de vrij veilig-boodschap."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

 In samenwerking met

Rap-merken

Rappers maken geregeld melding van hun favoriete merken in hun teksten en uit een analyse blijkt dat Patrón en Gucci het meest genoemd worden in hiphopnummers.

Lees meer
Banner NUjournaal Entertainment

'Dikke baby'

Niet alleen veel jongeren en volwassenen, maar ook veel baby's en peuters blijken te weinig lichaamsbeweging te krijgen.

Lees meer

'Meer oranje'

Olcay Gulsen vindt het jammer dat Nederlanders in het dagelijkse leven weinig in oranje kleding over straat gaan.

Lees meer