Beautyingrediënt onder de loep: Alpha Hydroxy Acids
AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Alpha Hydroxy Acids.
Foto: Gezondheidsnet
December staat op Cosmopinie in het teken van exfoliëren. Vorige week heb je op Nu.nl en op Cosmopinie kunnen lezen over BHA; Salicylzuur. Deze week worden AHA's onder de loep genomen.
AHA's, oftewel Alpha Hydroxy Acids, zijn net als BHA-zuren met een exfoliërende werking: ze weken dode huidcellen los en werken net zo als chemische exfolianten. Er zijn verschillende soorten AHA's die met hun eigen benaming op de ingrediëntenlijst zijn terug te vinden.
Wateroplosbaar
AHA's zijn wateroplosbare hydroxyzuren (waar BHA in vet oplosbaar zijn) en zijn geschikt voor alle huidtypes. AHA's worden vooral toegepast om een droge huid te helpen herstellen of in sommige aftersun (gezichts)producten, omdat het de vervelling van een verbrande huid een handje helpt.
De meest bekende vormen AHA's zijn Glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid). Andere voorbeelden van AHA's zijn onder andere appelzuur (malic acid), tartaarzuur (tartaric acid) en citroenzuur (citric acid).
Net als BHA is ook de werking van AHA's afhankelijk van de pH-waarde van de omgeving. Een effectieve pH-waarde ligt tussen de 3 en 4.5. Een effectieve concentratie alpha hydroxyzuren ligt tussen de 5 en 12 procent.
Bij een lagere concentratie hebben ze niet tot nauwelijks een exfoliërende werking, maar dienen ze soms wel als vochtvasthouder of soms als conserveermiddel. In hogere concentraties wordt AHA toegepast als chemische peeling in de salon.



Startpagina