Driegangenmenu voor onder de twintig euro

Het is bijna Kerst en dus worden kookboeken uit de kast gehaald om een uitgebreid kerstdiner samen te stellen. Want je wil voor jouw gasten wel iets bijzonders op tafel zetten. 

In deze video laat tv-kok Estée Strooker zien hoe je voor zes personen een heerlijk driegangenmenu ónder de twintig euro serveert. Kan dat? Ja hoor, dat kan. En ze noemt het ‘gestoofde vleesvreugde’. En geloof ons, niemand heeft in de gaten dat je low budget kookt want het ziet er héérlijk uit. Enjoy.

GESTOOFDE VLEESVREUGDE

VOORGERECHT
Ossenstaart-paddenstoelen bouillon

Ingrediënten

  • 1 kilo ossenstaart
  • 3 winterpenen
  • 1 knolselderij
  • 1 prei
  • 3 uien
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes platte peterselie
  • een half doosje champignons

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de groenten in grove stukken (houd een halve winterpeen over voor garnering) en doe ze in een grote soeppan met de tijm. Snijd champignons heel fijn en de halve winterpeen Julienne (luciferdunne reepjes). Rooster de ossenstaart 10 minuten met een klein beetje olie in de voorverwarmde oven op 200 °C.
Voeg de geroosterde ossenstaart toe aan de gesneden groenten en giet er 2 liter water bij. Zet de pan met deksel zo’n 4 uur op een zacht vuurtje. Voeg af en toe water toe als er te veel verdampt is.
Haal het vlees uit de soep, verwijder van het bot en snijd in kleine stukjes. Het vlees moet er als het ware helemaal afvallen. Zeef de bouillon. Doe de champignons, winterpeen, peterselie en stukjes vlees in een soepkom en giet de bouillon hier overheen.

HOOFDGERECHT
Geroosterde varkensprocureur met appel, aardappel en cider
Ingrediënten

  • 1 kilo varkensprocureur
  • 9 middelgrote aardappels in schil, vastkokend
  • 3 appels in schil, in parten
  • 2 venkel, in parten
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes salie
  • 3 eetlepels Franse mosterd

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120 °C. Doe de varkensprocureur in een grote braadpan en smeer in met 3 eetlepels mosterd. Doe de aardappels, appels en venkel, tijm en salie bij het vlees. Schenk er de fles cider overheen. Zet de pan met deksel in de voorverwarmde oven van 120 °C . Laat dit 3,5 uur in de oven garen. Kook de jus van het vlees in een aparte pan en giet deze later over het vlees.

NAGERECHT
Peer-nutella mudcake

Ingrediënten

  • 6 stoofperen
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 kaneelstokje
  • 4 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels chocoladepasta
  • 50 gram zachte roomboter
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels bloem
  • een paar scheutjes koffiemelk

Bereiding
Schil de peertjes en doe ze in een steelpannetje. Voeg een eetlepel kurkuma en een kaneelstokje toe en vul het pannetje met water, totdat de peertjes onder water staan. Doe er dan 4 eetlepels suiker bij. Zet dit 1,5 uur op het vuur, totdat de saus voor de helft is ingekookt en de peren gaar zijn. Tussendoor af en toe wat water toevoegen. Meng in een kom de chocoladepasta, boter, eieren en bloem en meng dit tot een smeuïg beslag. Vul een kommetje of koffiekopje voor de helft met het beslag, duw daar het peertje in en zet het 1 minuutje in de magnetron. Zorg dat de peren wel de bodem raken en het kopje niet te vol met beslag zit, anders verdwijnen de peren in het beslag. Schenk op de warme cake een scheutje koffiemelk.

Tip de redactie