Gebied ten zuidoosten van Mosul ingenomen door Iraaks leger

Iraakse troepen hebben het district al-Shoera bevrijd, een gebied ten zuidoosten van Mosul. De terroristen van Islamitische Staat zijn uit de regio verdreven.

Het gebied ligt op ongeveer 45 kilometer van de beroemde ruïnes van de Assyrische stad Ninive.

Ninive wordt op de oostelijke oever van de rivier de Tigris als het ware omarmd door de stad Mosul, het doel van de Iraakse troepen en Koerdische strijders die maandag de aanval op dit enorme IS-bolwerk openden.

In Mosul, dat ook op de westelijke oever van de Tigris ligt, verblijven naar schatting nog anderhalf miljoen burgers. IS zou burgers als menselijk schild gebruiken. Er zijn naar schatting vijfduizend IS-terroristen in de stad.

Niet ver van al-Shoera hebben volgens Iraakse media eenheden van de federale politie het gebied Tel al-Samn ingenomen. Het opperbevel van de strijdkrachten in Bagdad is tevreden over het verloop van de veldtocht tot nu toe.

Video: IS-video duikt op van strijd rond Mosul

Vluchtelingenkamp

Ondertussen zijn ongeveer vijfduizend mensen, vooral vrouwen en kinderen, de afgelopen dagen de stad ontvlucht en naar een overvol Syrisch vluchtelingenkamp van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR getrokken. Nog eens duizend anderen zijn onderweg en staan aan de Iraaks-Syrische grens.

Dat meldt de hulporganisatie Save the Children woensdag. Het is de eerste melding van een grote groep vluchtelingen die de stad verlaat.

Al-Hol

Het Syrische kamp heet al-Hol. De medewerkers van Save the Children beoordelen de situatie er als erbarmelijk. Het is bezaaid met afval en uitwerpselen, waardoor elk moment ziekten kunnen uitbreken. Er zijn zestien toiletten voor negenduizend mensen.

Omdat de strijd tot dusver voornamelijk plaatsvindt in omliggende dorpjes wordt gevreesd dat een grote groep inwoners de stad zal ontvluchten zodra het leger Mosul bereikt. VN-woordvoerder Dujarric zei eerder dat wordt verwacht dat 200.000 mensen op de vlucht zullen slaan in de beginfase van het offensief. In het slechtste geval groeit dit aantal tot een miljoen.

Frankrijk belegt donderdag samen met Irak een topontmoeting in Parijs om te praten over de toekomst van Mosul als IS eenmaal is verdreven. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal Nederland vertegenwoordigen bij de gesprekken in Parijs.

Lees meer over:
Tip de redactie