Nederland in top malafide websites

Laatste update:  22 januari 2007 19:39 info

AMSTERDAM - Nederland is na de Verenigde Staten, China en Rusland het land met de meeste malafide websites. Dat constateert virusbestrijder Sophos in een rapport over computerbeveiliging in 2007.

Foto:  Chris Heijmans

Het bedrijf onderzocht waar websites gehost zijn die worden gebruikt voor de verspreiding van kwaadaardige software, zoals trojaanse paarden. Ruim een derde van die websites bevindt zich op een server in de Verenigde Staten. China (31 procent) en Rusland (9,5 procent) maken de top drie rond.

Laksheid

Nederland is met bijna vijf procent van de malafide websites de grootste van de kleintjes. Sophos noemt de prominente plaats van Nederland op de ranglijst opvallend. Het bedrijf verklaart die positie vooral uit de laksheid bij enkele hostingbedrijven om de sites aan te pakken. "Sommige Nederlandse hostingbedrijven knijpen onder het mom van bescherming van vrije meningsuiting een oogje dicht," schrijven de onderzoekers.

De betreffende websites verspreiden onder meer software die persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden steelt, of die kan worden gebruikt om via de computer van het slachtoffer ongemerkt grote hoeveelheden spam te versturen.

Spam

De Verenigde Staten voeren ook de lijst van spamversturende landen aan, gevolgd door China en Zuid-Korea. Nederland staat niet in de top tien.

Sophos constateert dat spammers steeds vaker gebruik maken van zogenoemde 'image spam', ongewenste reclameberichten in de vorm van een afbeelding. Dergelijke e-mails zijn voor spamfilters veel moeilijker te onderscheppen dan tekstgebaseerde spam.

In de meeste berichten worden pillen aan de man gebracht. Ook goedkope aandelen, de zogenoemde 'penny stocks', worden steeds meer via spam aangeprezen.

'Ransomware'

In 2006 dook ook de zogenoemde 'ransomware' op buiten Rusland, waar het al langer zou voorkomen. Dergelijke programma's houden bestanden op een computer in gijzeling: ze worden versleuteld of gewist, en kunnen alleen hersteld worden als het slachtoffer geld betaalt aan zijn 'cyber-afperser'. Sophos verwacht overigens niet dat ransomware in 2007 een veel voorkomende bedreiging zal vormen: daarvoor zou de methode te arbeidsintensief zijn.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9