Stemcomputers Sdu afgekeurd voor verkiezingen

Laatste update:  17 januari 2007 14:45 info

DEN HAAG Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met potlood en papier stemmen omdat de stemmachines daar niet deugen. Tien andere gemeenten die ook stemcomputers van Sdu hebben, kunnen vervangende apparaten van het bedrijf Nedap krijgen.

Foto:  ANP

Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. De apparaten van Sdu waren voorafgaande aan de Kamerverkiezingen afgekeurd, omdat ze straling afgaven. Daardoor was te achterhalen wat iemand had gestemd, terwijl het stemgeheim gewaarborgd moet zijn.

Sdu had de behuizing van de stemcomputers vervolgens aangepast met stralingswerende folie. Het bedrijf is er echter niet in geslaagd de straling te beperken tot vijf meter, wat Nicolaï als aanvaardbaar risico had aangemerkt.

Actiegroep

De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl had naar woensdag bleek al een kort geding tegen de minister aangespannen omdat de stemcomputers van Sdu gebruikt dreigden te gaan worden. De stichting vertrouwt de computers van Sdu om meerdere redenen niet en wilde haar argumenten aan de rechter voorleggen. Een woordvoerster van het ministerie zegt dat de rechtszaak absoluut niet heeft meegespeeld in de beslissing van Nicolaï.

Een woordvoerder van de actiegroep laat weten blij verrast te zijn met het besluit. Het kort geding is van de baan.

Nedap

De straling van de Nedap-apparaten blijft volgens Nicolaï wel binnen de vijf meter. Toch zullen die machines voorafgaande aan de verkiezingen opnieuw worden gecontroleerd en verzegeld. Ook krijgen tientallen gemeenten de komende weken bezoek om te zien welke maatregelen ze hebben genomen om de apparaten te beveiligen.

Amsterdam

Amsterdam had vorige week al aangegeven op 7 maart met het rode potlood te stemmen, omdat het testen van de afgekeurde stemcomputers volgens de gemeente te lang duurde.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Techbeurs IFA

Volgende week barst technologiebeurs IFA los in Berlijn. Grote bedrijven tonen daar nieuwe producten en dit zijn de belangrijkste verwachtingen.

Bekijk het overzicht
Banner NUjournaal Tech

Hackers

Hackers worden naar eigen zeggen ten onrechte gecriminaliseerd door het OM. Voorzitters van verschillende hackersgroepen vinden het genoeg geweest en schrijven een open brief.

Lees verder

Ice Bucket Challenge

Een voortvluchtige Amerikaan is gepakt omdat hij een Ice Bucket Challenge-video op Facebook heeft geplaatst en een 'vriend' zijn locatie herkende.

Lees verder