Microsoft onthult welke persoonsgegevens Windows 10 verzamelt

Microsoft heeft een compleet overzicht online gezet van alle persoonsgegevens die Windows 10 over gebruikers verzamelt en doorstuurt.

Het overzicht gaat over gegevens die verzameld worden in de versie van Windows 10 na de zogenoemde Creators Update die vanaf volgende week wordt uitgerold. De update kan vanaf woensdag handmatig worden uitgevoerd.

Na de update kunnen gebruikers wisselen tussen dataverzameling op 'Basis'-niveau of 'Volledig'-niveau. Op 'Basis'-niveau wordt alleen informatie verzameld die strikt noodzakelijk is om Windows 10 up to date en veilig te houden, meldt Microsoft.

Op 'Volledig'-niveau worden ook persoonsgegevens verzameld, en bijvoorbeeld welke software mensen gebruiken. Standaard staat Windows 10 op volledig niveau, gebruikers die dat willen moeten het basisniveau zelf inschakelen.

Privacyzorgen

De schakelaar waar gebruikers de dataverzameling kunnen instellen staat in de privacy-instellingen, waar ook gebruik van locatie en spraakherkenning kunnen worden geregeld.

Microsoft heeft veel kritiek gekregen op hoe Windows 10 omgaat met persoonsgegevens. Zo startte een groep Europese privacywaakhonden in februari een onderzoek naar de manier waarop Microsoft met gebruikersgegevens omgaat.

Organisaties waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zijn bezorgd over de standaardinstellingen van Windows 10 en "een schijnbaar gebrek aan controle voor de gebruiker om de verzameling of verwerking van data te voorkomen".

Lees meer over:
Tip de redactie