Gepubliceerd: 
Laatste update: 
14 februari 2014 15:50
14 februari 2014 16:05

Google betaalde Samsung voor apps op Galaxy-toestellen

Google betaalde Samsung om apps als de Play Store, Gmail en Google Maps op zijn Galaxy-toestellen te installeren. Andere Android-makers zoals HTC kregen geen vergoeding.

Foto:  Bloomberg

Dat is op te maken uit geheime documenten die in een rechtszaak tussen Google en Oracle openbaar zijn geworden, meldt Webwereld op basis van door Benjamin Edelman gepubliceerde stukken.

Eerder ging het gerucht dat makers van Android-telefoons Google moesten betalen voor cruciale apps als de Play Store, Gmail, Youtube, Google Maps en Search. Dat werd door Google al ontkracht, nu lijkt het tegendeel waar.

Google-apps

In de geopenbaarde overeenkomst die Google en Samsung over Android sloten, is te lezen dat het Koreaanse bedrijf maandelijks werd betaald om een pakket Google-apps op zijn Galaxy-toestellen te installeren.

Het gaat daarbij om een compleet pakket met tal van cruciale Google-apps; wil een fabrikant de Play Store op zijn toestellen zetten dan kan dat alleen als het standaard ook alle andere apps in het Google-pakket installeert.

HTC niet

Bovendien verplicht Google de fabrikanten de zoek-app van Google standaard op het thuisscherm te installeren, ook moet de gps-dienst van Google de standaard zijn.

Hoeveel geld Google daarvoor aan Samsung betaalde wordt uit de stukken niet duidelijk. Wel blijkt dat een dergelijke clausule ontbreekt in de overeenkomst die Google met HTC sloot voor het gebruik van Android.

De contracten die door de rechtszaak met Oracle lekten liepen van januari 2011 tot eind 2012. Of Google één of enkele van de makers van Android-toestellen nog betaalt is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe de overeenkomst over Android er nu uitziet.

Google zou Samsung onlangs hebben gevraagd Android niet zo vol te proppen met apps

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder