Gepubliceerd: 
Laatste update: 
10 februari 2014 12:12
10 februari 2014 17:41

Bitcoin weer onderuit door problemen bij wisseldienst

De koers van de bitcoin is maandag opnieuw ingestort. Oorzaak is een lek in de software van de digitale valuta dat misbruikt kan worden via wisseldienst Mt. Gox.

Foto:  Bloomberg

De waarde van een bitcoin daalde maandagochtend naar een dieptepunt van 380 euro terwijl de digitale valuta daarvoor op ongeveer 500 euro stond. De koers stond vrijdag nog op ongeveer 700 euro, maar ging toen ook al onderuit.

Oorzaak is een lek in de bitcoin-software dat misbruikt kan worden via de software van wisseldienst Mt. Gox. Bij dit bedrijf kunnen mensen bitcoins opslaan, ze omwisselen voor euro's en dollars en betalingen doen met bitcoins.

Door het lek kunnen transacties naar derden gemanipuleerd worden, legt Mt. Gox uit. Als dat snel genoeg gedaan wordt, lijkt het voor de software alsof de bitcoin nooit is verstuurd terwijl dat wel het geval is. De bitcoin kan dan nogmaals worden uitgegeven.

Misbruik

Het lek, dat al langer bekend is, zit in de bitcoin-software zelf, maar kan dus worden misbruikt via Mt. Gox. Het bedrijf hoopt de problemen snel op te lossen en is al een aantal verdachte transacties op het spoor.

Volgens de Bitcoin Foundation ligt het niet aan de bitcoin-software, maar aan de manier waarop transacties door Mt. Gox worden verwerkt. "Bedrijven die hun eigen portemonnee-software gebruiken zouden er zelf voor moeten zorgen dat transacties gecontroleerd worden."

De Bitcoin Foundation onderkent overigens wel dat de software verbeterd kan worden, maar daar zal enige tijd overheen gaan.

Het opnemen van bitcoins in dollars of euro's bij Mt. Gox en het overmaken van bitcoins van de ene portemonnee van Mt. Gox naar de ander kan wel nog gewoon. Het is niet mogelijk om betalingen te doen met bitcoins die bij Mt. Gox zijn opgeslagen.

Bitcoin is een digitale valuta, waarbij de 'munten' bestaan uit stukjes code die onderling kunnen worden geruild. Diensten als Mt. Gox maken het mogelijk om bitcoins te kopen en verkopen met euro's, dollars of andere valuta.

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder