Gepubliceerd: 
Laatste update: 
10 februari 2014 10:51
10 februari 2014 14:42

'Amerikaanse drones doden op basis van locatie telefoons'

Het Amerikaanse leger liquideert vijanden in Afghanistan, SomaliĆ« en andere landen vaak alleen op basis van de plaats waar hun mobiele telefoon zich bevindt. 

Foto:  ANP

Vaak kan daarom niet met zekerheid worden gezegd of de telefoon wel in handen is van het doelwit.

Dat stelt een voormalig dronebestuurder tegenover de nieuwe onthullingswebsite The Intercept,  Die website is een project van onder anderen Glenn Greenwald, de journalist die als eerste documenten van klokkenluider Edward Snowden publiceerde in The Guardian.

Zogeheten geolokalisering zou een gebruikelijke werkwijze zijn. Daarbij stelt de geheime dienst NSA op afstand vast waar de SIM-kaart of telefoon van het doelwit zich bevindt. Als dat eenmaal duidelijk is, voert een onbemand vliegtuig de raketaanval uit.

''We zitten niet achter mensen aan, maar achter hun telefoons, in de hoop dat de persoon aan de andere kant van de raket de slechterik is'', zegt de anonieme vroegere drone-operator. Informatie van klokkenluider Edward Snowden waar The Intercept over beschikt zou zijn verhaal ondersteunen. 

Maatregelen

De organisaties op wie de Amerikanen het hebben gemunt, beginnen de werkwijze door te krijgen en nemen maatregelen. Sommige hebben bijvoorbeeld veel verschillende SIM-kaarten, of wisselen deze met elkaar uit.

Een ander probleem is de mogelijkheid dat een doelwit nietsvermoedend zijn telefoon uitleent, waardoor het zou kunnen dat degene die het toestel op zak heeft onterecht door een drone-aanval om het leven komt.

De NSA lokaliseert telefoons op diverse manieren, blijkt uit informatie die Snowden heeft gelekt. Kernwoord is sigint: signals intelligence, het afluisteren van telecommunicatie. De NSA tapt zendmasten af, maar rust ook drones en andere vliegtuigen uit met zendapparatuur die automatisch contact kan maken met telefoons.

Het gebruik van drones om in andere landen vermeende terroristen te doden is omstreden. De mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch stelden vorig jaar dat bij de aanvallen veel burgerdoden vallen en dat deze manier van oorlogsvoering waarschijnlijk in strijd is met het internationaal recht.

Hoeveel geheime diensten zijn er in Nederland en wat mogen ze aftappen?

Bekijk recente onthullingen en ander nieuws rondom NSA

Door: ANP

Eerdere berichten

Eerder

Grafeen

Grafeen gaat ons internet sneller maken en onze gadgets beter, sterker en buigzaam. Hoe het 'wondermateriaal' de wereld verovert.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder