Gepubliceerd: 
Laatste update: 
9 februari 2014 09:41
9 februari 2014 09:57

'Snowden verzamelde nsa-data met simpele software'

Snowden zou goedkope en simpele software hebben gebruikt om de database van de NSA te doorzoeken en te kopiëren. Op die manier wist hij grote hoeveelheden documenten te bemachtigen.

Foto:  ANP

Onderzoekers van de Amerikaanse Inlichtingendienst stelden dat vast, meldt de New York Times.

Snowden zou een zogeheten web crawler hebben gebruikt, die websites kan opzoeken, indexeren en opslaan. Op die manier kon Snowden duizenden documenten bemachtigen, wat handmatig veel te veel tijd zou hebben gekost.

Normaliter zou het zijn opgevallen dat er heel veel bestanden worden opgevraagd, maar de veiligheidsupgrade die de NSA aan het doorvoeren was, werd pas als laatste geïnstalleerd in Hawaii, waar Snowden actief was.

Snowden werd overigens een keer ondervraagd door zijn meerdere, maar had een plausibel verhaal, omdat hij als systeembeheerder regelmatig het netwerk moest controleren en back-ups maakte van servers.

De web crawler werd ingesteld met behulp van een aantal zoekwoorden, waardoor Snowden onder andere documenten wist te bemachtigen die te vinden zijn in de wiki-pagina's van de NSA, met uitleg over de vele tools en programma's waar de dienst aan werkt.

Buitenlandse spionage

De onderzoekers hebben geen bewijs gevonden dat Snowden de data verzamelde in opdracht van een buitenlandse mogendheid. Het tegendeel werd onlangs nog beweerd door Mike Rogers, voorzitter van de inlichtingencommissie.

Door de gebruikte zoektermen van Snowden zouden er namelijk ook documenten buit zijn gemaakt met betrekking tot het Amerikaanse leger, waaronder informatie over de manier waarop terroristen gevolgd worden en hoe de VS zich beschermt tegen zelfgemaakte explosieven.

Snowden gaat via zijn advocaat niet direct in op de theorie die door de onderzoekers werd opgesteld, maar stelt wel dat "het ironisch is dat de overheid vertrouwelijke informatie geeft aan journalisten om vertrouwelijke informatie in diskrediet te brengen die ik aan journalisten gaf".

"Ik gaf de informatie aan journalisten om burgers te informeren over het doen en laten van de overheid, terwijl zij burgers juist in verwarring willen brengen over mijn acties."

Vijf vragen over de Nederlandse geheime diensten

Door: NU.nl/Marc Rademaker

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder