Eerste webadres met Arabische tekens komt online

Voor het eerst zijn websites bereikbaar met Arabische tekens in de extensie, waar normaal .nl of .com staat. Ook in de domeinnaam zelf kunnen Arabische tekens worden gebruikt.

Maandag is het zogenoemde topleveldomein شبكة. (punt shabaka) online gekomen, meldt het bedrijf dat de extensie in handen heeft. In het Arabisch betekent shabaka 'web'.

Voorheen waren er 22 'generieke' topleveldomeinen beschikbaar, waaronder .org, .com en .info. Verwacht wordt dat daar in de komende maanden meer dan duizend domeinextensies bijkomen, nadat het mogelijk werd voor bedrijven om nieuwe extensies aan te vragen.

Ruim honderd nieuwe topleveldomeinen zijn al goedgekeurd door ICANN, de organisatie die de domeinen beheert. ICANN noemt de toevoegingen "de grootste verandering aan het internet sinds zijn oprichting". 

Kosten

Het aanvragen van een topleveldomein kost 185.000 dollar, ongeacht of de aanvraag wordt goedgekeurd. Dat heeft geleid tot kritiek van bedrijven, die in de buidel moeten tasten om hun 'eigen' topleveldomein te reserveren of om domeinen met nieuwe extensies aan te vragen. Volgens ICANN zijn de huidige topleveldomeinen echter te druk bezet en is er behoefte aan uitbreiding. 

Onder meer Amazon, Google en Microsoft hebben veel nieuwe topleveldomeinen aangevraagd. De Gemeente Amsterdam wil domeinen op .amsterdam laten eindigen.

Er zijn ook nieuwe bedrijven die een slaatje proberen te slaan uit de nieuwe markt voor domeinnamen. Het bedrijf Donuts wil toegang tot nieuwe topleveldomeinen verkopen. Woensdag komen de eerste Donuts-extensies .camera, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, .lighting en .photography online.

Nieuwe topleveldomeinen: de volgende stap voor het internet

Lees meer over:

Review: HTC One M9 is teleurstellend mooi

Review: HTC One M9 is teleurstellend mooi
De HTC One M9 heeft een nieuwe camera en iets ander ontwerp dan de M8. Zijn kleine veranderingen voldoende om de concurrentiestrijd met Samsung en Apple te winnnen?

Speel Super Mario 64 in een browser

Speel Super Mario 64 in een browser
Om de kracht van browser-plugin Unity te tonen heeft een ontwikkelaar het eerste level van Super Mario 64 voor browsers speelbaar gemaakt.

Review: Bloodborne

Review: Bloodborne
Het nieuwe horroravontuur in de Souls-serie is bijzonder goed en onderscheidend.