Eerste webadres met Arabische tekens komt online

Voor het eerst zijn websites bereikbaar met Arabische tekens in de extensie, waar normaal .nl of .com staat. Ook in de domeinnaam zelf kunnen Arabische tekens worden gebruikt.

Maandag is het zogenoemde topleveldomein شبكة. (punt shabaka) online gekomen, meldt het bedrijf dat de extensie in handen heeft. In het Arabisch betekent shabaka 'web'.

Voorheen waren er 22 'generieke' topleveldomeinen beschikbaar, waaronder .org, .com en .info. Verwacht wordt dat daar in de komende maanden meer dan duizend domeinextensies bijkomen, nadat het mogelijk werd voor bedrijven om nieuwe extensies aan te vragen.

Ruim honderd nieuwe topleveldomeinen zijn al goedgekeurd door ICANN, de organisatie die de domeinen beheert. ICANN noemt de toevoegingen "de grootste verandering aan het internet sinds zijn oprichting". 

Kosten

Het aanvragen van een topleveldomein kost 185.000 dollar, ongeacht of de aanvraag wordt goedgekeurd. Dat heeft geleid tot kritiek van bedrijven, die in de buidel moeten tasten om hun 'eigen' topleveldomein te reserveren of om domeinen met nieuwe extensies aan te vragen. Volgens ICANN zijn de huidige topleveldomeinen echter te druk bezet en is er behoefte aan uitbreiding. 

Onder meer Amazon, Google en Microsoft hebben veel nieuwe topleveldomeinen aangevraagd. De Gemeente Amsterdam wil domeinen op .amsterdam laten eindigen.

Er zijn ook nieuwe bedrijven die een slaatje proberen te slaan uit de nieuwe markt voor domeinnamen. Het bedrijf Donuts wil toegang tot nieuwe topleveldomeinen verkopen. Woensdag komen de eerste Donuts-extensies .camera, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, .lighting en .photography online.

Nieuwe topleveldomeinen: de volgende stap voor het internet

Lees meer over:

Sony-hack en Noord-Korea

Sony-hack en Noord-Korea
De FBI zegt over genoeg informatie te beschikken om te concluderen dat de Noord-Koreaanse overheid verantwoordelijk is voor de grote Sony-hack.

Geheimen-app

Geheimen-app
De app Secret is geüpdatet met een anonieme chatmodus. 

Big Brother Awards

Big Brother Awards
Minister Ivo Opstelten (Justitie) heeft van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom voor de vierde keer een Big Brother Award gekregen voor het schenden van de privacy.