Gepubliceerd: 
Laatste update: 
2 februari 2014 11:15
3 februari 2014 07:10

Burgers eisen schadevergoeding van Apple om e-books

Amerikaanse burgers hebben een schadeclaim ingediend tegen Apple, dat door het Amerikaanse ministerie van justitie schuldig is bevonden aan illegale prijsafspraken.

Foto:  Bloomberg

De Amerikanen eisen een totaal van 840 miljoen dollar van Apple, dat in 2013 schuldig is bevonden aan het maken van prijsafspraken met boekuitgevers, om zo de prijs van e-books kunstmatig hoog te houden. Dat meldt Bloomberg.

De burgers uit drieëndertig staten hebben zich in een zogenoemde class-action-rechtszaak verenigd. Zo'n zaak wordt door één persoon in naam van een groep aangespannen.

Volgens de advocaat die de zaak namens de burgers aanspant verdienen zijn cliënten een minimum van 231 miljoen dollar. Dat bedrag is berekend na uitspraken van een Apple medewerker die in de rechtszaal verklaarde hoe de prijsafspraak werkte.

Prijsstijging

De prijzen van e-books werden door de uitgevers bepaald, maar wel in de wetenschap dat Apple aan ieder verkocht boek 30 procent zou verdienen. Als gevolg daarvan steeg de verkoopprijs van e-books met 14,9 procent.

Een econoom van universiteit Stanford schat de prijsstijging hoger in, op 18,1 procent per e-book. Dat zou beteken dat Apple zijn klanten in totaal 280 miljoen dollar teveel heeft laten betalen voor e-books.

Niet alleen wil de advocaat dat bedrag terugeisen, hij vindt dat Apple het bedrag zou moeten verdrievoudigen om zo de verschillende getroffen consumenten in de verschillende Amerikaanse staten voldoende te kunnen compenseren. Het geëiste bedrag van 840 miljoen dollar is ongeveer een half procent van het totaalbedrag dat Apple in kas heeft.

Lees meer over de prijsafspraken rond e-books

Bekijk Apple in 2013: Recordverkoop maar minder winst

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder