Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 januari 2014 13:29
31 januari 2014 01:36

Facebook wil vragen automatisch beantwoorden

Facebook wil in de toekomst, net als Google, vragen van gebruikers direct gaan beantwoorden en ook zonder vraag advies en informatie tonen.

Foto:  ANP

Dat laat ceo en oprichter Mark Zuckerberg weten in een interview met Businessweek.

Hij laat weten dat ongeveer 5 tot 10 procent van de updates op Facebook een vraag is aan vrienden. Bijvoorbeeld advies over een goede tandarts of een restaurant.  Zuckerberg wil dat Facebook al deze data beter gaat verzamelen om zo tot antwoorden te komen.

Daarmee wordt Facebook voor zijn gebruikers een soort Google waarbij niet naar het hele internet, maar alleen naar aanbevelingen van gebruikers wordt gekeken.

Graph Search

De concurrentie met Google bestaat al langer op onder meer het gebied van advertenties. Daarnaast begon Facebook dit jaar met de uitrol van Graph Search. Met de nieuwe zoekfunctie moet het eenvoudiger zijn personen en dingen te vinden op Facebook.

Zo kan een gebruiker zoeken op 'vrienden die van Indisch eten houden en de film Wolf of Wall Street leuk vinden'. Ook kunnen specifieke foto's of updates worden gezocht.

Smartphones

Zuckerberg geeft toe dat Graph Search in meer dan de helft van de gevallen niet goed werkt. De zoekfunctie is gebouwd voor desktopgebruik en word momenteel omgebouwd voor smartphones.

Op telefoons kan Graph Search bijvoorbeeld gebruikmaken van de locatie en bijvoorbeeld tijdens een vakantie laten zien welke vrienden in het verleden restaurants of andere plekken hebben aanbevolen in dat land.

Facebook laat weten weten dat het verzamelen van alle relevante data een project is dat jaren zal gaan duren. 

Facebook in 2013: Het geheim van mobiele advertenties ontrafeld

De belangrijkste privacyinstellingen van Facebook

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Dompel jezelf onder in een razendsnelle zwart-wit wereld, dwing jezelf je smartphone vaker weg te leggen en deel foto's voor heel even met deze beste apps van de week.

Bekijk de apps
Banner NUjournaal Tech

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer

Apple Watch

Met de Apple Watch doet de iPhone-maker mee op de smartwatchmarkt. Zorgt dat voor een revolutie? Onze eerste indruk.

Lees verder