Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 januari 2014 13:29
31 januari 2014 01:36

Facebook wil vragen automatisch beantwoorden

Facebook wil in de toekomst, net als Google, vragen van gebruikers direct gaan beantwoorden en ook zonder vraag advies en informatie tonen.

Foto:  ANP

Dat laat ceo en oprichter Mark Zuckerberg weten in een interview met Businessweek.

Hij laat weten dat ongeveer 5 tot 10 procent van de updates op Facebook een vraag is aan vrienden. Bijvoorbeeld advies over een goede tandarts of een restaurant.  Zuckerberg wil dat Facebook al deze data beter gaat verzamelen om zo tot antwoorden te komen.

Daarmee wordt Facebook voor zijn gebruikers een soort Google waarbij niet naar het hele internet, maar alleen naar aanbevelingen van gebruikers wordt gekeken.

Graph Search

De concurrentie met Google bestaat al langer op onder meer het gebied van advertenties. Daarnaast begon Facebook dit jaar met de uitrol van Graph Search. Met de nieuwe zoekfunctie moet het eenvoudiger zijn personen en dingen te vinden op Facebook.

Zo kan een gebruiker zoeken op 'vrienden die van Indisch eten houden en de film Wolf of Wall Street leuk vinden'. Ook kunnen specifieke foto's of updates worden gezocht.

Smartphones

Zuckerberg geeft toe dat Graph Search in meer dan de helft van de gevallen niet goed werkt. De zoekfunctie is gebouwd voor desktopgebruik en word momenteel omgebouwd voor smartphones.

Op telefoons kan Graph Search bijvoorbeeld gebruikmaken van de locatie en bijvoorbeeld tijdens een vakantie laten zien welke vrienden in het verleden restaurants of andere plekken hebben aanbevolen in dat land.

Facebook laat weten weten dat het verzamelen van alle relevante data een project is dat jaren zal gaan duren. 

Facebook in 2013: Het geheim van mobiele advertenties ontrafeld

De belangrijkste privacyinstellingen van Facebook

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder