Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 januari 2014 16:32
29 januari 2014 18:02

Netflix verrast door Nederlands succes

Netflix is verrast door het succes van de dienst in Nederland. Relatief gezien doet Nederland het beter dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.

Foto:  Bloomberg

Dat vertelt ceo Reed Hastings tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Netflix, waar via internet series, films en documentaires gestreamd kunnen worden, kwam in september 2013 naar Nederland.

Hoeveel mensen inmiddels gebruikmaken van de dienst wil het bedrijf niet zeggen. "Het zijn er minder dan een miljoen", aldus Hastings.

Er zijn na vijf maanden in Nederland relatief meer gebruikers zijn dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat is de markt die door Amerikaanse bedrijven vaak als eerst wordt gekozen in Europa, aldus de Netflix-ceo.

Uit onderzoek van NUtech bleek in november al dat zo'n 6 procent gebruikmaakt van Netflix. Dat zou neerkomen op ongeveer een miljoen mensen. Netflix kan een maand gratis worden geprobeerd en kost daarna 7,99 euro per maand.

Goed begin

Hastings stelt dat een deel van het succes te maken heeft met de introductie in het najaar: "Mensen kijken graag televisie in de koude wintermaanden. We kunnen spreken van een goed begin, maar het is slechts een start."

Netflix belooft dat het aanbod nog zal verbeteren. Zo moeten films sneller op de dienst verschijnen en kijkt Netflix ook naar Nederlands aanbod. Het probleem is over het algemeen dat veel licenties voor de komende tijd al verkocht zijn aan andere partijen. Daardoor staan momenteel nog vooral gedateerde films op Netflix.

Nederland uniek

Nederland is volgens Hastings uniek vanwege de hoge internetsnelheid waardoor de beeldkwaliteit automatisch beter is. Onder Nederlandse gebruikers is de serie Breaking Bad het populairst. De dienst wordt het meest gebruikt op tv-schermen. Dat kan via een smart tv, Playstation 3 of Apple TV.

Onlangs maakte het bedrijf bekend in Nederland nog wel verlies te draaien. "Het gaat nog jaren duren voor we winst maken", aldus Hastings. "Dat komt omdat we content blijven toevoegen. Daardoor draaien we de eerste jaren doorgaans verlies."

Het bedrijf wil dit jaar flink uitbreiden in Europa. Belgiƫ is volgens Hastings een goede markt. "In de komende jaren willen we heel Europa veroveren."

Wat vinden Nederlanders van de prijs van Netflix?

Hoe kan Netflix bekeken worden en hoe zit het met het aanbod?

Door: AFN/NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9