Zweden kunnen met website strafblad buren opvragen

Een Zweedse advocaat is een website gestart waar eenieders strafblad opgevraagd kan worden, op basis van een naam of een sofinummer.

Dat meldt onder meer de Zweedse website The Local.

De website Lexbase.se is een initiatief van de Zweedse advocaat Pontus Ljunggren. De website, die door drukte momenteel slecht bereikbaar is, toont of iemand een strafblad heeft. Tegen betaling kan ook het strafblad opgevraagd worden. Die informatie is vrijelijk beschikbaar bij de lokale rechtbank, waar de website gebruik van maakt.

Daarnaast maakt de website inzichtelijk of er in de buurt mensen wonen met een strafblad. Ljunggren zou de website onder meer zijn gestart om vrouwen te helpen die zich op datingsites wagen. Ze kunnen dan eenvoudig opzoeken of hun date ooit veroordeeld is geweest.

Publieke informatie

Ljunggren verdedigt de website door te wijzen op de vrijheid van informatie-wet. "Het online beschikbaar maken van die informatie past goed in de huidige moderne tijd", aldus Ljunggren. Privacy-activisten zijn niet blij met de website. De informatie zou er toe kunnen leiden dat mensen het recht in eigen hand nemen. Mogelijk is de website ook in strijd met de laster- en smaad-wetgeving in Zweden.

In Nederland worden vonnissen in het openbaar uitgesproken in de rechtbank, dus iedereen kan er daar kennis van nemen. De afschriften worden echter niet aan iedereen verstrekt in verband met privacy. Ook is niet mogelijk om op te vragen of iemand een strafblad heeft.

Review: Samsung Galaxy S6 Edge

Review: Samsung Galaxy S6 Edge
Het nieuwe vlaggenschip van Samsung is een zeer indrukwekkend toestel met uitstekende prestaties.

Pebble vreest Apple Watch niet

Pebble vreest Apple Watch niet
Smartwatch Pebble Time haalde 20,3 miljoen dollar op via Kickstarter en is niet bang voor lancering Apple Watch.

Review: Moto E is budgettopper

Review: Moto E is budgettopper
De vernieuwde Moto E met 4g-ondersteuning staat op eenzame hoogte in zijn prijsklasse.