Gepubliceerd: 
Laatste update: 
27 januari 2014 18:25
27 januari 2014 19:17

Zweden kunnen met website strafblad buren opvragen

Een Zweedse advocaat is een website gestart waar eenieders strafblad opgevraagd kan worden, op basis van een naam of een sofinummer.

Dat meldt onder meer de Zweedse website The Local.

De website Lexbase.se is een initiatief van de Zweedse advocaat Pontus Ljunggren. De website, die door drukte momenteel slecht bereikbaar is, toont of iemand een strafblad heeft. Tegen betaling kan ook het strafblad opgevraagd worden. Die informatie is vrijelijk beschikbaar bij de lokale rechtbank, waar de website gebruik van maakt.

Daarnaast maakt de website inzichtelijk of er in de buurt mensen wonen met een strafblad. Ljunggren zou de website onder meer zijn gestart om vrouwen te helpen die zich op datingsites wagen. Ze kunnen dan eenvoudig opzoeken of hun date ooit veroordeeld is geweest.

Publieke informatie

Ljunggren verdedigt de website door te wijzen op de vrijheid van informatie-wet. "Het online beschikbaar maken van die informatie past goed in de huidige moderne tijd", aldus Ljunggren. Privacy-activisten zijn niet blij met de website. De informatie zou er toe kunnen leiden dat mensen het recht in eigen hand nemen. Mogelijk is de website ook in strijd met de laster- en smaad-wetgeving in Zweden.

In Nederland worden vonnissen in het openbaar uitgesproken in de rechtbank, dus iedereen kan er daar kennis van nemen. De afschriften worden echter niet aan iedereen verstrekt in verband met privacy. Ook is niet mogelijk om op te vragen of iemand een strafblad heeft.

Door: NU.nl/Marc Rademaker/ANP

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder