Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 januari 2014 20:10
15 januari 2014 20:15

Onderzoekers achterhalen succesformule Kickstarters

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde woorden zeer bepalend zijn bij het slagen of juist mislukken van crowdfunding-acties als die op Kickstarter.

Wetenschappers van Amerikaanse universiteit Georgia Institute of Technology deden onderzoek naar het taalgebruik van succesvolle en kansloze projecten op Kickstarter.

In totaal werden ruim 45 duizend Kickstarter-projecten onderzocht, succesvolle projecten hadden verleidend taalgebruik gemeen.

"Campagnes die het concept van wederkerigheid volgen – een cadeau in ruil voor een investering, het bieden van sociale interactie – genereren de meeste financiering", aldus onderzoeker Eric Gilbert.

Sleutelzin

De onderzoekers kwamen op vijf sleutelzinnen uit die projecten kunnen maken of juist breken. Projecten met zinnen als "ontvang ook twee" en "we kunnen ons veroorloven" konden op veel investeerders rekenen.

Onsuccesvolle Kickstarter-campagnes gebruikten zinsenden als "zelfs een dollar" en "hopen te krijgen". "Ons onderzoek wijst uit dat zinnen in succesvolle Kickstarter-campagnes algemene overtuigingsprincipes gebruikten", aldus Gilbert.

Katten

Ook minder vanzelfsprekende woorden correleerden volgens de wetenschappers vaak met succesvolle projecten. Campagnes met woorden als "katten", "december" en "Christina" in de beschrijving haalden veel geld op.

De onderzoekers vooronderstellen dat veel mensen bij het lezen van december sneller investeren om nog voor het eind van het jaar een aftrekpost voor de belasting te krijgen.

"Voor de katten hebben we geen duidelijke verklaring, behalve dat het internet er dol op is", aldus de onderzoekers. Het taalgebruik draagt volgens het onderzoek voor 58 procent bij aan het al dan niet slagen van een project.

Bekijk het meest succesvolle crowdfundingproject ooit

De 10 leukste Kickstarters aller tijden

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Techbeurs IFA

Volgende week barst technologiebeurs IFA los in Berlijn. Grote bedrijven tonen daar nieuwe producten en dit zijn de belangrijkste verwachtingen.

Bekijk het overzicht
Banner NUjournaal Tech

Hackers

Hackers worden naar eigen zeggen ten onrechte gecriminaliseerd door het OM. Voorzitters van verschillende hackersgroepen vinden het genoeg geweest en schrijven een open brief.

Lees verder

Ice Bucket Challenge

Een voortvluchtige Amerikaan is gepakt omdat hij een Ice Bucket Challenge-video op Facebook heeft geplaatst en een 'vriend' zijn locatie herkende.

Lees verder