Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 januari 2014 15:45
15 januari 2014 15:57

Google in beroep tegen Franse boete

Google is in beroep gegaan tegen een boete van de Franse privacywaakhond. Die wil dat Google op zijn voorpagina toont waarom het die boete krijgt.

Foto:  AFP

Google kreeg op 9 januari een boete van de Franse Commission nationale de l'informatique et des libert├ęs (CNIL), omdat de nieuwe privacyvoorwaarden van de het bedrijf tegen Franse regels zijn.

Daar heeft Google nu beroep tegen aangetekend, meldt Le Figaro.

De boete was de hoogst mogelijke die het CNIL kan opleggen, 150 duizend euro. Bovendien eist de privacywakhond dat Google op zijn Franse voorpagina uitlegt waarom het die boete heeft gekregen, door duidelijk te maken hoe het de privacy van zij gebruikers heeft geschonden.

Uitstel

Google had eigenlijk acht dagen om dat bericht op zijn voorpagina te zetten, waar het 48 uur zou moeten blijven staan. Door het beroep heeft Google die verplichting tot nader order uitgesteld.

Op welke gronden Google beroep doet is niet duidelijk. De Franse Raad van State behandelt het beroep en doet mogelijk al begin volgende week uitspraak, volgens Le Figaro. In het verleden namen Franse zaken tegen Google veel meer tijd in beslag.

CNIL doet al sinds april vorig jaar formeel onderzoek naar Google. De privacywaakhond wil graag dat Google aan zijn Franse gebruikers uitlegt hoe hun informatie wordt gebruikt.

Boete

CNIL wil ook dat Google niet ongevraagd gebruikersinformatie uit verschillende bronnen combineert en dat het expliciet toestemming vraagt cooksies op te slaan. Daarnaast wil CNIL een betere behandeling voor de informatie van passieve gebruikers, mensen die geen Google-account hebben maar bijvoorbeeld wel sites met Google-advertenties bezoeken.

Google geeft aan altijd samengewerkt te hebben met het CNIL. Als Google niet aan de eisen van CNIL voldoet kan de boete worden verhoogd tot maximaal 300 duizend euro. Een boete van 150 duizend euro zou net iets meer dan 0,01 procent zijn van de jaarlijkse omzet van Google in Frankrijk.

Google wordt in verschillende Europese landen onder de loep genomen om mogelijke schendingen van uiteenlopende privacyregels.

15 jaar Google: de hoogte- en dieptepunten

Lees over vier onderzoeken die tegen Google lopen

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Eerder

Grafeen

Grafeen gaat ons internet sneller maken en onze gadgets beter, sterker en buigzaam. Hoe het 'wondermateriaal' de wereld verovert.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder