Telecominformatie Nederlanders 2,7 miljoen keer geraadpleegd

In 2012 is er 2,7 miljoen keer informatie bij de overheid opgevraagd over de eigenaar van een telefoonnummer of een internetadres. Dat is een toename van 17 procent ten opzicht van 2011.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) dat een jaar geleden verscheen. Destijds heeft niemand verslag gedaan van die cijfers.

Die organisatie verzamelt telefoonnummers, mailadressen en internetgegevens bij, en koppelt die aan naw-gegevens van Nederlandse burgers. De gegevens worden verplicht aangeleverd door telecom- en internetproviders. In totaal werd 2.758.435 maal om informatie gevraagd door opsporingsinstanties.

Amsterdam-Amstelland

Koploper blijkt de voormalig Regiopolitie Amsterdam-Amstelland. De politie van Amsterdam en omstreken vroeg in 2012 in totaal 257.823 maal informatie op, gevolgd door de regiopolitie Limburg-Noord met 226.440 zoekacties. Van de politiekorpsen was de regio Twente het meest bescheiden met 19.135 opvragingen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg eiste in twee gevallen persoonsgegevens bij het CIOT.

Het jaarverslag is niet compleet, omdat dataverzoeken van geheime diensten MIVD en AIVD niet in het overzicht worden opgenomen. Ook geven de cijfers niet weer in hoeveel gevallen verder is gekeken dan adresgegevens alleen.

Naast de administratie bij het CIOT met abonnementen houden telecom- en internetproviders onder andere verplicht bij wie met wie belt en wie met wie e-mailt. Hoeveel vorderingen in totaal op die zogenoemde metadata wordt gedaan, is niet bekend.

Omstreden

De bewaarplicht op gegevens geldt voor heel Europa en is erg omstreden. In diverse landen hebben grondwettelijke gerechtshoven de bewaarplicht verboden omdat het mensenrechten schendt. Duitsland heeft momenteel een lopende procedure bij het Europese Hof van Justitie waar ook de Advocaat Generaal tot de slotsom kwam dat de verplichting te ver gaat.

In de Verenigde Staten zal president Barack Obama naar verwachting komende week een bewaarplicht voorstellen. Daardoor zouden gegevens over het bel- en internetgedrag bij de providers bewaard moeten worden in plaats dat ze direct naar de NSA gaan.

Hoeveel aanvragen werden er in 2012 in jouw regio gedaan?

Lees meer over:

Snelleesnotificaties

Snelleesnotificaties
Een nieuwe slimme armband toont notificaties razendsnel met een speciale snelleestechnologie. 

Vliegende obers

Vliegende obers
In Singapore zijn vanaf vanaf volgend jaar de eerste vliegende, serverende robots in restaurants te vinden.

World of Warcraft

World of Warcraft
World of Warcraft bestaat 10 jaar en groeide tot ongekende hoogte. Waarom is het spel zo populair?