Gepubliceerd: 
Laatste update: 
10 januari 2014 20:42
11 januari 2014 00:22

NSA wil afluistermogelijkheden behouden

De NSA onderkent dat er vraag is naar meer transparantie in zijn afluistermethoden, maar waarschuwt dat een vermindering van het aftappen de terreurdreiging vergroot.

Foto:  AFP

Plaatsvervangend NSA-hoofd John Inlis zei dat in een radiointerview nadat de Amerikaanse president Obama een wijziging in de afluistermethode heeft aangekondigd. Dat meldt The Guardian.

Obama zal volgende week bekendmaken wat hij van plan is te doen aan de omstreden afluistermethoden van de geheime dienst NSA, in een toespraak op vrijdag 17 januari.

Ombudsman

In een radiointerview gaf Inglis aan terughoudend te zijn over de mogelijke komst van een ombudsman die bij geheime rechtszaken privacybelangen moet verdedigen.

Inglis pleitte voor iemand die de zogenoemde Fisa-rechtbanken bij het interpreteren van technologie kan bijstaan. Die rechtbank houdt in het geheim zittingen om te bepalen of doelwitten al dan niet afgeluisterd mogen worden.

Tot nu toe is de NSA de enige partij die bij rechtszaken aanwezig is, de Fisa-rechters moeten geheel op de veiligheidsdienst vertrouwen. Een nadeel, hebben die rechters al meermaals aangegeven. De NSA zou een verkeerde voorstelling van zaken geven.

De toevoeging van een adviseur zou de rechters gunstig moeten stemmen. Hooggeplaatste medewerkers van veiligheidsdiensten zijn fel tegen het op die manier korten van afluisterpraktijken.

Verzekering

Inglis gaf in het radiointerview toe dat er dankzij de afluisterpraktijken tot nu hoogstens één terroristische aanslag is voorkomen. De NSA stuitte door het massaal verzamelen van telefoondata op een grootschalig geldtransport vanuit de VS naar de Somalische radicaalislamitische terreurgroep al-Shabaab.

Het afluisteren is volgens Inglis een "verzekeringspolis voor de toekomst". "Ik ga die verzekering niet zomaar opgeven, dan zijn we niet meer helemaal gedekt", aldus het plaatsvervangend NSA-hoofd.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Beste apps

Dompel jezelf onder in een razendsnelle zwart-wit wereld, dwing jezelf je smartphone vaker weg te leggen en deel foto's voor heel even met deze beste apps van de week.

Bekijk de apps
Banner NUjournaal Tech

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer

Apple Watch

Met de Apple Watch doet de iPhone-maker mee op de smartwatchmarkt. Zorgt dat voor een revolutie? Onze eerste indruk.

Lees verder