Gepubliceerd: 
Laatste update: 
9 januari 2014 13:03
10 januari 2014 00:23

EU veroordeelt illegaal downloaden Nederland

De advocaat-generaal van het Europese Hof vindt dat de houding van de Nederlandse regering wat betreft downloaden het 'massaal verspreiden' van illegaal materiaal in de hand werkt.

Foto:  Thinkstock

In Nederland is het niet strafbaar muziek en films uit illegale bron te downloaden, enkel het uploaden van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal is strafbaar.

Toch wordt er bij de thuiskopieheffing, een meerprijs die consumenten betalen bij de aankoop van geheugendragers als harde schijven, rekening gehouden met het downloaden uit illegale bron.

EU

Verschillende fabrikanten van geheugendragers vinden dat er over dat materiaal uit illegale bronnen geen thuiskopieheffing kan worden geheven en daagden de Stichting Thuiskopie voor de rechter.

De rechter verwees de zaak door naar het Europees Hof van Justitie. De advocaat-generaal van het Europese Hof gaf vandaag een advies over de zaak. Volgens de adviseur kan er inderdaad geen thuiskopieheffing gelden voor materiaal uit illegale bron.

Te laag

Daarbij merkt de advocaat-generaal wel op dat de Nederlandse regels het "massaal verspreiden" van materiaal uit illegale bron in de hand werken.

Bovendien is de compensatie die rechthebbenden middels de thuiskopieheffing ontvangen volgens de advocaat-generaal ├╝berhaupt te laag. Die zou verhoogd moeten worden zodat rechthebbenden een 'adequate compensatie' ontvangen.

Het advies van de advocaat-generaal wordt in veel gevallen opgevolgd. De uitspraak van het Europees Hof volgt over enkele maanden. Wat de gevolgen van die uitsperaak zijn, is nog niet te zeggen.

"Het is volstrekt voorbarig nu al conclusies te trekken", zegt woordvoerder Wiebe Alkema van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegen NUtech. "Het is niet zeker of de rechter het advies inderdaad overneemt, pas daarna kan bekeken worden of en welke gevolgen er voor de Nederlandse wetgeving op dit gebied zijn."

Onlangs werd de thuiskopieheffing nog verlengd tot 1 januari 2016. Bekijk de tarieven die consumenten moeten betalen over smartphones, tablets, pc's en geheugendragers.

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9