Gepubliceerd: 
Laatste update: 
1 januari 2014 14:44
2 januari 2014 07:49

Gebruik Windows XP daalt flink

Het aantal internetgebruikers met Windows 8 of 8.1 lag in december voor het eerst boven de 10 procent, het verouderde Windows XP ziet een flinke daling in gebruikers.

Foto:  AFP

Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaar Net ApplicationsIn totaal gebruikt 90,8 procent van de internetgebruikers een versie van Windows.

28,98 procent gebruikt nog het verouderde Windows XP waarvan de ondersteuning in april stopt. Kwetsbaarheden die na die tijd optreden zullen niet meer worden verholpen. In november stond XP nog op 31,2 procent marktaandeel. Meer mensen stappen nu over op Windows 7 of 8.

Het percentage internetgebruikers met Windows 8 of 8.1 ligt inmiddels op 10,5 procent. Windows 7 groeit van 46,6 naar 47,5 procent marktaandeel. Vorige maand werd bekend dat Microsoft Windows 7 langer blijft verkopen. Traditioneel stopt Microsoft de verkoop van oudere besturingssystemen wanneer een nieuwe beschikbaar is.

Microsoft waarschuwt XP-gebruikers al maanden, en wil zijn aantal klanten met Windows XP tegen april hebben teruggebracht tot hoogstens 10 procent.

Lees ook: Microsoft luidt noodklok over gevaarlijk Windows XP

Wat is er nieuw in Windows 8.1?

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer